Monday, 28 May 2012

TAHLIL KAT MAKAM TUAN TULIS

Assalamualaikum wbkt..

Hari ini mama nak cerita pasal pengalaman hubby mama pergi bertahlil di makam Tuan Tulis.  Dia bukan pergi sorang sorang..tapi seramai 10 orang, diantaranya Imam surau kg, Ajk surau kg dan adik lelaki hubby..

Ketika sampai di makam tersebut jam menunjukkan jam 10 malam atau lebih..makam tersebut telah ditutup dari lawatan pada pukul 9 malam...jadi nak masuk ke dalam makam mereka kena minta kunci kepada penjaga makam yang duduk berhampiran makam tersebut..

Hubby kata kat dalam bangunan makam itu telah disediakan karpet, sejadah dan kipas untuk diguna oleh pengunjung. Setelah mengambil tempat duduk masing masing, lalu Imam memulakan majlis tahlil.

Tahlil telah dibuat sebanyak 2,000 kali dan hubby kata rasa macam sekejap sangat ketika bertahlil sebanyak itu,  sedangkan 1,000 kali dilakukan di surau terasa macam 1 jam lamanya.  

Pada malam itu beberapa kejadian pelik telah terjadi,  antaranya hubby dan rakan rakan yang lain terasa akan kehadiran ramai makhluk mengikut mereka berzikir..bergema gema..tetapi bila ditoleh hanya mereka sahaja yang ada..

Selain imam merasa akan kehadiran orang di sebelahnya,  salah seorang sahabat terpana melihat tongkat milik imam berdiri tegak dan berputar putar dengan sendirinya...ketika itu imam tidak melihat kerana asyik berzikir..

Sebelum pergi,  Imam tu ada pesan jika terjadi apa apa yang pelik..jangan takut tetapi berdoalah dengan Allah swt dengan penuh harapan akan apa yang ingin kita hajatkan..InsyaAllah doa itu makbul..wallahualam..

Haa...

Korang kenal tak Tuan Tulis ni..mari mengenali dia...


   

Gambar gambar sekitar makam


Di Negeri Sembilan beliau dikenali sebagai tokoh agama, Ismail Hussein atau lebih dikenali sebagai Tuan Tulis dianggap antara wali Allah yang cukup terkenal khasnya di Kg Talang, Kuala Pilah.

Tuan Tulis juga dikenali sebagai kerabat Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan kerana pernah mengubati Yang Dipertuan Besar pertama di London pada 1925, sedangkan ketika itu beliau sebenarnya sudah meninggal dunia.

Dilahirkan di kalangan keluarga miskin, beliau dikatakan sangat tekun mendalami ilmu agama walaupun dalam kesukaran. Sanggup berjalan kaki merantau hingga ke Lubuk Kawah, Temerloh, Pahang untuk berguru terutama dengan Tok Ayah Man (Tuan Guru Haji Abd Rahman).

Ketika berguru dengan Tok Ayah Man, Tuan Tulis tidak mampu membeli kitab disebabkan miskin, tetapi rajin dengan berusaha menyalin semua kitab yang dipelajari serta isu kuliah gurunya. Setiap malam beliau akan menyalin kitab yang akan dipelajari pada keesokan hari dengan meminjam buku daripada rakannya.

Tabiatnya yang rajin dan tekun menulis menyebabkan beliau digelar ‘Ismail Tulis’. Apabila tamat pengajian, orang kampung menghormatinya dengan panggilan ‘Tuan Tulis’. Usaha menulis itu dilakukan berterusan sehingga kitab yang diajar gurunya siap disalin dengan tulisan tangannya sendiri.

Al Quran tulisan tangan beliau

Banyak kitab yang disalin, antaranya Tafsir Jalalain dan 30 juzuk al-Quran yang dilakukannya ketika masa lapang. Semua kitab dan ayat al-Quran itu disalin menggunakan dakwat dibuat sendiri hasil campuran arang para dan getah limau kasturi manakala penanya dibuat daripada bilah segar kabung

"....selepas ditanya ke mana beliau menghilang, dengan selamba Tuan Tulis mengatakan dia membantu memadam kebakaran di Makkah."Pengkaji tokoh wali Tanah Melayu, Abdul Ghani Said dalam kajiannya menjelaskan, Tuan Tulis pernah membantu memadam kebakaran di Makkah pada 1900. Kejadian itu berlaku ketika tukang cukur masuk ke dalam rumah mengasah pisau dan terperanjat mendapati Tuan Tulis tiada di kerusinya.

Tidak lama selepas itu, beliau muncul kembali dan selepas ditanya ke mana beliau menghilang, dengan selamba Tuan Tulis mengatakan dia membantu memadam kebakaran di Makkah.

“Tuan Tulis kembali ke rahmatullah pada 1922, tetapi pada 1925, berlaku peristiwa benar di mana beliau dikatakan mengubat Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhammad ibnu Tuanku Antah di London.

“Hubungan mereka rapat kerana Tuan Tulis tinggal berdekatan dengan istana Sri Menanti di Kuala Pilah. Dalam pertemuan itu, Tuan Tulis meminta segelas air lalu dijampinya dan disapu ke tempat sakit manakala baki air itu diminum Tuanku Muhammad. Selepas itu, baginda beransur sembuh dan kemudian masuk ke dalam bilik untuk mengambil sesuatu.

“Apabila keluar, baginda menyedari Tuan Tulis sudah ghaib. Selepas itu barulah baginda sedar sebenarnya wali Allah itu sudah meninggal dunia tiga tahun sebelum kejadian itu. Beliau cuma hadir secara kerohanian,” katanya.

Antara peristiwa lain yang menunjukkan karamah Tuan Tulis yang pernah diceritakan secara lisan ialah pernah berlaku ketika beliau bersama anak muridnya mengerjakan bendang, mereka disajikan buah tamar segar seolah-olah baru dipetik, sedangkan kawasan itu memang tiada pokok tamar.

Tuan Tulis juga menternak kerbau, anehnya, binatang peliharaannya tidak pernah memakan padi penduduk, tidak seperti kerbau orang lain. Katanya, beliau pernah berpesan kepada kerbaunya ‘kamu makan rumput saja, jangan makan padi orang’.

" Kehalusan budinya bukan saja kepada manusia tetapi kepada binatang. Suatu hari..... "Disebabkan itu, penduduk di situ memang mengenali kerbau Tuan Tulis dan memang tidak akan memakan padi mereka. Kerbau itu dibiarkan merayau tanpa ditambat dan orang kampung tidak akan menghalau kerbau Tuan Tulis jika masuk ke bendang mereka.

Kehalusan budinya bukan saja kepada manusia tetapi kepada binatang. Suatu hari ketika dalam perjalanan, beliau terserempak dengan sekumpulan semut yang tidak dapat meneruskan perjalanan kerana dihalang lopak air. Beliau berhenti dan membuat jambatan kecil sehingga semua semua itu melepasi lopak air.

Beliau juga tidak sanggup melihat binatang diseksa dikurung dan pernah membeli burung dalam sangkar lalu membebaskannya.

Tuan Tulis sendiri memelihara beratus ekor burung merpati tetapi dilepas bebas, diberi makan, minum dan disediakan rumah burung untuk berteduh dan bertelur. Selepas kematiannya, beratus merpati peliharaannya terbang mengiringi jenazah dan melindungi jenazahnya daripada pancaran matahari terik.

Sebaik saja upacara pengebumian selesai, semua burung itu menghilang dan tidak pulang ke sarangnya.

Ada pula kata jenazah beliau ghaib tiba tiba di liang lahad..
Rujukan: Lembaga Muzium Negeri Sembilan.INFO: Ismail Hussein

* Suka bergaul dengan orang jahil dan mendampingi mereka dengan tujuan berdakwah.

* Sentiasa menjadi tempat rujuk masyarakat dan menyelesaikan permasalahan penduduk.

* Mendirikan masjid di Kampung Kuala Talang secara gotong royong selama dua tahun dan siap pada 1922.

* Gemar memaki kain pelikat atau seluar jerut, berbaju Melayu atau baju labuh, sentiasa berkopiah.

* Meninggal dunia ketika sedang bertafakur selepas sembahyang Subuh kira-kira jam 7.30 pagi.

* Tidak meninggal zuriat dan harta tetapi mempunyai anak murid yang ramai.


[Sumber dari berita harian tulisan Md Azis Ngah]
No comments:

Post a Comment