Tuesday, 13 March 2012

CHEESE CAKE MUDAH DIBUAT

Kemaruk dengan cheese..ermmm..


Cheese Cake Bakar




cheese cake

Resepi mudah sesangat..meh cuba.


Bahan-bahan  (boleh dibahagi 2 untuk mendapat hasil yang kecil)

2 ketul cream cheese 250gram 
1 tin susu pekat manis 
2 biji telur 
1 sudu tepung gandum 

Cara-cara

Tapak(base)



1. Biskut oreo  (ikut besar mana loyang yang kita guna) asingkan krim dan hancurkan
2. Satu cawan majerin yang dicairkan.. gaul sebati  dengan biskut tadi dan tekan kat dasar loyang sebagai tapak. Bagus jika ada loyang yang boleh dibuka tapaknya tu..kalau takda try alas kertas minyak di tapak dan keliling loyang

 

Topping


3. Biarkan chesse lembut dgn suhu bilik..kemudian pukul hingga kembang
4. masukkan susu..dan pukul lagi 
5.dah sebati..masukkan telur sikit2.. 
6. masukkan tepung.. 
7. kalau suka..masukkan coklat cip@ coklat rice @ biskut oreo yang telah dihancurkan
8.tuangkan dalam loyang berisi biskut@kek tadi..
7.sedia utk di bakar...lebih kurang 45 minit..tapi cucuklaa ngan cake tester or lidi utk pastikan dia dah masak..(dah tak melekat kat lidi tu masak dahlaa)

8.simpan dalam peti sejuk dulu kasi beku sikit dan mudah nak dikeluarkan dari loyang






(resepi iluvislam.com..ku copy to sharing)


 
atau


Cheese Cake (takda biskut base)



Bahan

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula


Cara-cara


  1. Panaskan oven 170 degree. 
  2. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  3. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.



-----------------------------------------------------------------------------------



Cheese Cake Kukus



Bahan2 untuk alas bawah (base)
12o g buttercup
biskut marie

cara2 membuatnya

1. biskut marie dikisar (kuantiti biskut marie mengikut besar loyang..agak2 la)
2. butercup yang telah dicairkan dicampur ke dalam biskut marie
3. padatkan di dalam loyang
4. diletakkan sebentar ke dalam peti sejuk


bahan2 untuk cheese cake250 g cream cheese
3 biji telur
1 cawan gula
1/2 tin susu cair
2 s/b jus lemon
sedikit parutan kulit lemon
1 s/k esen vanilla
3 s/b tepung kastard

cara2 membuatnya

  1.  campurkan cream cheese bersama dengan gula. setelah gula hancur masukkan telur satu persatu
  2. setelah sebati masukkan susu cair,esen vanilla,tepung kastard,jus lemon dan parutan kulit lemon
  3. kacau hingga sebati. kemudian masukkan ke dalam loyang tadi
  4. tutup loyang dengan kertas aluminium @ balut tutup kukusan dengan towel
  5. kukus 1 jam..




Update : 24 Mach 2012


Lagi resepi mudah




Bahan

250gm   cheese
1/2         tin susu pekat
2biji        telur. 
1/2 pkt  biskut marie

Cara
  1. Semua bahan tadi dipukul hingga kembang kecuali biskut. 
  2. Biskut marie diblend. Cairkan sedikit buter utk dicampurkan dgn biskut tadi .
  3. Rata di dlm loyang (lbh elok klu loyang yg blh dibuka.) kemudian curahan bancuhan cheese yang telah di pukul tadi. 
  4. Bakar 180C dlm 40 minit.
























1 comment:

  1. wahh..tq2 tetiba rasa bersemangat balik nak buat cheese cake ni hehe mintak share resepi ok c;

    ReplyDelete