Wednesday 21 March 2012

SOP BAWANG


sop bawang
cadangan hidangan
Terliur betul mama tengok Sazzy Falaq menghirup sop bawang yang dihidangkan oleh peserta Master Chef.  Sop Bawang ni kiranya macam hidangan pembuka selera..sangat popular dikalangan masyarakat Perancis.  Mama kan suka menghirup sop,  puas cari resepi tapi kebanyakkannya resepi dari Indonesia dan luar negeri.  Sudah tentu bahasanya mengelirukan dan bahan ada pula yang tidak halal.

Terimakasih Chef Johar dari Singapura..kau orang juga boleh add friend dengan dia kat FB,  sangat bermurah hati berkongsi pelbagai resepi...resepi sop bawang ni dia laa yang bagi..kalau kau orang suka sop meh try resepi kat bawah ni..

Bahan

Bawang Kuning                          4 biji
Butter                                         1 sudu besar
Stock Ayam@ Daging                3 cawan
Bawang Putih                              seulas
Daun Tyme                                 (boleh dapat kat Tesco) sedikit jer guna
Garam


Cara

  1. Panaskan butter
  2. Tumis bawang hingga berkaramel (kehitaman)
  3. Masuk stock ayam atau daging
  4. Bawang putih ditumbuk dan masukkan kat dalam stock tadi,  biarkan sop mengelegak
  5. Diikuti daun tyme
  6. Sesuaikan rasa garam dia..
  7. Enak dimakan bersama roti perancis yang dibakar garing bersama cheese,  cheese tabur kemudian pun boleh atau buat roti garlic (sama macam buat roti bakar bezanya kita sapu butter atau mentega yg telah dicampur dengan bawang putih kisar ke atas roti,  tabur rempah pizza dan bakar)* bab roti garlic ni pandai pandai mama jer..










No comments:

Post a Comment