Sunday, 11 March 2012

TART BADAM alaa alaa Jamie Oliver

Mama dah try resepi mamat omputeh ni...boleh tahan juga...pastry mama guna pastry untuk buat cheese tart (sila rujuk kat dalam resepi tu yerr untuk buat pastry dia)

rupa tart badam jamie..sorry rupa tart badam ku tak dapat nak syer kat sini
Filing Badam

Gula Ising               100 grm
Serbuk Badam         100 grm
Butter                       100 grm
Telor                         1 biji
Extract Vanila          1 sudu (resepi asal dia tapi mama guna esen jerr)
Jem (apa sahaja)

Gaul semua sehingga sebati dan rata...Mula mula letak inti jem di dalam pastry,  diikuti dengan filling di atas, ulang letak jem lagi dan ditutupi dengan adunan filling tadi semula...kira buat dua kali lerr..

Bakar dengan  menggunakan suhu 175 darjah celcius.  Bila nampak dah melegak legak jem dia macam gunung berapi meletus..masak lerr tu..













No comments:

Post a Comment