Monday, 7 May 2012

QASIDAH YA THOYBAH 7 LIRIK BERBEZA


7 Lirik Ya Thoybah

Assalamulaikum wbkt..kau orang perasan tak yang mama sekarang ni suka sangat masukkan lirik lirik qasidah kat dalam ni..entah kenapa..dah jatuh cinta ngan lagu lagu qasidah..Ya Thoybah ni best juga tapi bila dengar dari pelbagai kumpulan dan persendirian yang melagukannya..tak tahu nak ikut lirik yang mana..banyak versi rupanya..

Sebagai koleksi peribadi mama kat sini..

Nak tengok video pi klik kat youtube : Burdah selawat 3 - versi Sheikh Muhammad Nuruddin Al Banjari atau jika rajin pi layar blog ni..http://artemisart.blogspot.com


Lirik 1


لما سار المركب ناساني
ساروا والدمع ما جفاني
أخدوا ألبي مع جناني 
يا طيبة يا تيمه الولهانا
يا تيمه الولهانا
when they traveled to see you 
they've forgotten me 
with me with my tears 
with my sorrow with my yelling 
they had taken my heart with them for you
Oh Taybah
you are my messenger's town

-------------------------------------------------------------

Lirik 2

يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا.. اشتقنالك والهوى نادانا
والهوا نادنا
يا طيبة إليك نشتاقُ
أضنانا يا طيبة الفراق
والدمع في العين حرّاقُ 
نشتهي رؤية العدنانا
يا رب إكراماً لطه
أكرمنا أن نرى قباها
أكرمنا أن نرى المشفع
الهادي خير من دعانا
يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا.. اشتقنالك والهوى نادانا
والهوا نادنا

------------------------------------------------------------


Lirik 3

يا طيبة يا طيبة يا دوا العيانا
اشتقنالك .. شوقنا نادانا 
خاتم الرسل كم أنادي
ذاب في حبكم فؤادي 
يا سنا النور انت الهادي 
وعلى حوظكم لقانا
منتهى منانا 
وأبو بكر خير جاري للنبي 
الطاهر المختار
ثاني اثنين عند الغار
شيدا الدين والأركانا
بالهدى أبانا
وعمر طاهر السجايا
أرحم الناس بالرعايا
كم سقى خصمه منايا
حطم الكفر والأوثانا
يبتغي الجنانا

----------------------------------------------------------

Lirik 4

يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والهوى نادانا
لما سار المركب ناساني 
ساروا والدمع ما جفاني 
أخذوا فكري مع جناني
يا طيبة يا تيمة الولهانة
نبينا أغلى الأمنيات
أزورك لو مرة في حياتي
وبجوارك صلّي صلاتي
وأدعو ربي وأتلو القرآن
بشراك المدينة بشراك
بقدوم الهادي يا بشراكي
وهل لي مأوى في حماك؟
أتمنى فالنور سبانا.. نوركم سبانا
يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والهوى نادانا

----------------------------------------------------------------


Lirik 5

يا طيبة يا طيبة يا دوا العيانا
اشتقنالك .. والهوى نادانا 
لما سار المركب ناساني 
ساروا والدمع ما جفاني 
أخذوا ألبي مع جناني
يا طيبة يا تيمه الولهانة
قبلتي بيت الله صابر
علّني يوماً لكِ زائر
يا تُرى هل تراني ناظر للكعبة
وتغمرني بأمانا 
نبينا اغلي الأمنيات
أزورك ولو مرة بحياتي 
وبجوارك صلّي صلاتي 
وأذكر ربي وأتلو القرآن

-------------------------------------------



Lirik 6

يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والهوى نادانا
لما سار المركب ناساني 
ساروا والدمع ما جفاني 
أخذوا ألبي مع جناني
يا طيبة يا تيمه الولهانة
قبلتي بيت الله صابر
علّني يوماً لك زائر
يا ترى هل تراني ناظر للكعبة
وتغمرني بأمانا 
يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والهوى نادانا

------------------------------------------------------------------


Lirik 7

يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والنبي دعانا
لما سار المركب ناساني 
ساروا والدمع ما جفاني 
أخذوا قلبي مع جناني
يا طيبة يا تيمه الولهانة
قبلتي بيت الله صابر
علّني يوماً لك زائر
يا ترى هل تراني ناظر للكعبة
تغمرني بأمانا
نبينا اغلي الأمنيات
أزورك ولو مرة بحياتي 
وبجوارك صلّي صلاتي 
وأذكر ربي وأتلو القرآن
يا طيبة يا طيبة 
يا دوا العيانا..
اشتقنالك والنبي دعانا





versi Nasyeed dari Sulis, Indonesia



ya tayba ya tayba ya dawa al-ayyana
 eshta`nalik wil hawa nadana

 lamma sar ilmarkab nasani
 saro we`dam`i ma jafani
 akhado albi ma` jinani
 ya tayba ya teem alwalhana

 qiblati baytu`llahi sabir
 allani laki yawman za`ir
 ya tura hal tarani nathir lil K`abah
 w`toghmurni `bamana

 nabina aghla umniyati
 azorak lo marra `b hayati
 wib jiwarak salli salati
 wathkur rabbi watlu `l Qurana

 bushrakil`Madina bushraki
 biqudom ilHadi ya bushraki
 fa hal li ma`wa fi himaki
 atamalla fa`nnooru sabana
 noorukom sabana


versi Nasyeed dari Arab Saudi

Yaa thoybah, yaa thoybah
 yaa dawal ayaana
 isytaqnaalik
 wal hawa nadaana
 wal hawa nadaana

Yaa Ali ya bna Abi Thalib
 minkumu mashdarul mawaahib
 Yaa turo hal uro lii haajib
 indakum
 afdholul ghilmaana
 afdholul ghilmaana

Asyaadil Hasan wal Husaini
 ilannaibiyyi qurrot-’aini

Yaa syabaabal jannataini
 jaddukum
 shoohibul qur’ana
 shoohibul qur’ana

lagi versi Ya Thoybah..dalam Bahasa Malaysia

Ya Taiba (Translation mudah)

Wahai Taiba, wahai Taiba, 
Penawar kepada yang sabar
Kami merinduimu
Dan kecintaan telah membawakanku kepadamu

 Aku tertinggal ketika kapal berlayar
 Mereka berlayar pergi dan tangisanku tidak mengering
 Mereka telah membawa pergi jiwa dan ragaku bersama
 Wahai Taiba, kau cinta orang yang terganggu

 Korus

 Arah sembahyangku (Kiblat ku), Rumah Allah, Aku bersabar
 Mungkin suatu hari akan datang melawatimu
 Aku tertanya-tanya, adakah aku akan melihat Kaabah 
 dan merasa kagum dengan keselamatannya.. 

 Korus

 Nabi kami, impian tertinggiku, ialah melawatimu,
 Sekurang-kurangnya sekali seumur hidupku 
 dan dekat dengan kamu, untuk menjalankan ibadahku
 untuk memuji Tuhanku, dan membaca Qur'an

 Korus

 Wahai Madinah, betapa beruntungnya kamu
 dengan kedatangan bintang petunjuk itu
 Izinkan aku berlindung disisimu 
 Benarlah, cahayamu telah mengagumkan aku.

16 comments:

  1. salam mama, saya pon macam dah jatuh hati kat qasidah2 ni, btw tenkiu sharing ni.. lama da cari maksud ya thoybah ni.. semoga Allah memberkatimu..

    ReplyDelete
  2. salam mama, apa maksud bait lirik ni eah?

    Yaa Ali ya bna Abi Thalib
    minkumu mashdarul mawaahib
    Yaa turo hal uro lii haajib
    indakum
    afdholul ghilmaana
    afdholul ghilmaana

    ReplyDelete
  3. rasanya arab saudi dgn sulis tu dah terbalik kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar, lyrik arab dan Sulis terbalik

      Delete
  4. Assalamualaikum wbkt..kepada Reeq Abdiyyas..mama tak pandai translate laa sayang..kepada sesiapa yang berkebolehan diharapkan dapat berkongsi di sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :Ya ‘Aliyya bna Abii Thoolib Minkum mashdarul mawaahib.Artinya: “Wahai Ali bin Abi Thalib, darimulah sumber keutamaan-keutamaan (anugerah-anugerah atau bakat-bakat).”

      Delete
  5. kah kah kah..panjangnya gelak dia..tapi terimakasih di atas infonya yerr..

    ReplyDelete
  6. yg biasanya memuji Ali lebih dr sahabat yg lain adalah golongan Syi'ah..harap maklum..

    ReplyDelete
  7. Yg dr sulis indon tu baik ditinggal kan, syiah

    ReplyDelete
  8. Salam untuk pengetahuan umum. lirik yang dari sulis dgn hadad alwi dan dr Arab Saudi tu memuji lebih kepada Saiduna Ali Ibn Abi Tholib.

    Jangan diamalkan sebab telah diubah oleh orang yang tidak bertanggung jawab.

    Cuba perhatikan maksud liriknya.

    "Ya ‘Aliyya bna Abii Thoolib Minkum mashdarul mawaahib.Artinya: “Wahai Ali bin Abi Thalib bermaksud darimulah sumber keutamaan-keutamaan (anugerah-anugerah atau bakat-bakat).”

    Sepatutnya sumber keutamaan haruslah dari Rasulullah SAW dan Sahabat mewarisi ilmu dr Rasulullah SAW.

    Maka haruslah ditinggal kan qasidah Ya Toyibah yang mengandungi pemujian berlebihan kepada Saidina Ali Ibn Abi Thalib..

    Wallahuaklam.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih di atas segala komen dan info..sangat bermanafaat untuk semua..

    ReplyDelete
  10. gan kebalik tuh yang versi sulis seharusnya diletakkan di versi arab dan yang versi arab diletakkan di versi sulis

    ReplyDelete
  11. betul!,tebalik toh..,sulis itu di versi arab...di arab itu versi sulis...gitu,

    ReplyDelete
  12. bukan ke ada dah versi ahi sunnah wal jamaah.. di masukkan sekali nama abu bakar, umar, usman, tapi carik tak jumpa plakk.. tai dah dengar dah... yayasan sofa ...sodappppp

    ReplyDelete
  13. assalam,
    sekadar berkongsi pandangan, dgn hanya memuji kelebihan Saidina Ali kw serta keluarganya dan cucu2 Rasulullah saw, tidaklah sepatutnya dituduh sbg syiah sebab mencintai ahlul bait bukan utk org syiah shj....wallAhua'lam.....tinggalkan lah prasangka2 yg tidak baik ini yg hanya membawa kpd perpecahan umat islam.

    ReplyDelete
  14. cuba layari http://halimahalaydrus.blogspot.com/

    ReplyDelete