Thursday 10 May 2012

PIE BANOFEE

ku telah tergoda..

Assalamualaikum wbkt..

Mana tak tembam..tekak tu asyik selera jer nak makan..tu sebab kena selalu puasa kalau tidak nak keluar ikut pintu pun tak boleh..cehh

Tetapi hatiku dah tergoda dengan ini encik pie..oh tidak.. encik pie..you make me going crazy..kehkehkeh..

Nak cuba buat..jom..tapi mama ubah sikit..sikit jerr..dari resepi asal..kasi sesuwai dengan bajet, budaya dan agama..kekononnya laa..

Cara

Kulit Pie...guna resepi kulit tart jerr..

Tepung                440 grm
Butter                  250 grm
Gula Ising           80 grm
Kuning Telor      1 biji
Esen Vanila        1 sudu kecil


Pukul butter dengan gula ising sampai kembang,  masuk telor dan esen.  Masuk tepung dan uli hingga jadi doh.  Sejukkan sebentar di dalam peti ais atau tepek terus dalam dulang pie dan bakar sampai masak.  Atau mama cadangkan buat tart shell..jadi comel dan senang nak makan..tak payah potong potong..


Filling

Susu Manis                     1 tin
Pisang susu @ berangan @ ape je jenis pisang manis
Fresh cream                   1 cawan

Cara
  1. Masak susu manis dengan mengunakan api perlahan..sehingga berbuih..lebih kurang dalam 4 minit terus tuttup api, jangan tunggu sampai bertukar warna menjadi karamel nanti akan jadi toffe..keras, sukar nak potong..payah nak dimakan (update 13/5/12)
  2. Pisang potong bulat bulat
  3. Fresh cream pukul sampai kembang
  4. Ambil kulit pie tadi..mula mula letak susu tadi kat dasar dia..bergantung nak manis sangat letak banyak..nak kurang manis..agak agak laa yerr..sapu rata rata
  5. Susun pisang tadi menutupi atau menengelami susu 
  6. Pipekan fresh cream atas dia sehingga menutupi keseluruhan pisang
  7. Tabur serbuk koko untuk sensasi pahit coklat atau milo untuk sensasi coklat manis ataupun letak coklat masakan yang disagat..mana manalah ikut selera kau orang..hidangkan sejuk..makna simpan di dalam peti sejuk sejam dua..lepastu hidang..marvelous






























No comments:

Post a Comment