Tuesday, 1 May 2012

HARI MAMA MENG GANACHE KEK

Kek Coklat Ganache

Assalamualaikum wbkt..pejam celik pejam celik dah masuk bulan Mei..cepat betul masa berlalu..

Sejak umur satu tahun hinggalah sekarang cik nad dah genap 15 tahun..mama tak pernah "sengkelet".  Mama akan pastikan untuk menyambut hari lahir dia walau macam mana sekalipun..untuk tunjuk kat dia macam mana mama sayang dan ambil berat akan kehadiran dia kat muka bumi ini..

"Baking Time..always chocolate cake but with difference decoration.  We absolutely loved this chocolate cake, it was delicious!" hahaha tercakap london..betul ke tu..ntah..jangan marah haa...

Kali ini nak try ganache pulak..dah puas guna fresh cream, cream well dan coklat buat sendiri,  kali ni nak try resepi coklat masakan dicampur dengan fresh cream..salut kat kek coklat..sedap tak gaknya..cam sedap jer tengok kat tv ..

Lalu terjumpalaa satu resepi..tapi tak hingat dari blog mana..terimakasih kepada hamba Allah tu..semoga sedekah ilmunya mendapat pahala dari Allah swt..aaminnn..

Bahan

Coklat Masakan                 500 grm
Fresh Cream                       300 grm
Butter                                   30 grm

Cara
  1. Parut coklat masakan dan ketepikan
  2. Didihkan fresh cream,  cepat cepat masukkan ke dalam bekas coklat tadi dan kacau hingga coklat cair sepenuhnya
  3. Masuk butter dan gaul hingga mesra
  4. Boleh tuang terus atas kek tapi letak atas redai supaya lebihan coklat turun ke bawah dulang di bawahnya
  5. Tapi mama tunggu sejuk,  dia akan menjadi pekat dan terus lepa atas kek macam kita lepa guna fresh cream..boleh guna nozzle untuk deko keliling dan atas kek juga..
Tadaa..dah siap kek birthday cik nad tapi manis sungguh kek ni..sapa sapa suka coklat memang suka laa dengan kek ber ganache ni..


Patutnya kurang manis..tah kenapa fresh cream yang biasa mama pakai tu rupanya manis sesangat..jadi bila dah campur dengan coklat jadi bertambah manis..


Kalau kau orang nak try cara lain..cuba gantikan fresh cream dengan thick cream atau whipping cream..coklat pulak guna jenis coklat pahit..yang kurang manis..mungkin hasilnya akan kurang manis..atau kalau nak guna ganache di atas...pastikan kek coklat dikurangkan kandungan gula supaya balance dengan ganache..jadi takda laa manis sangat..



































2 comments:

  1. KEK COKLAT KEGEMARAN SAYA...NAK SEPOTONG

    ReplyDelete
  2. HEHEH..BOLEH SAJERR..SILER SILER..

    ReplyDelete