Saturday 17 March 2012

PUDING SAGU PENYEJUK TEKAK

Dah seminggu sagu mata ikan pemberian jiran sebelah tak diusik usik.  Bukan malas tetapi tersangat sibuk dengan kenduri sana sini dan aktiviti harian bersama suami dan anak anak...adakala tak terlintas nak masukkan dia di dalam menu sebab pizza homemade lebih memikat hati untuk hidangan di petang hari..

Akhirnya mama olah juga si sagu mata ikan supaya dia tak berkecil hati..hehehe

pinjam gambar

Bahan Sagu

Sagu Mata Ikan                 1 cawan  (guna sagu berwarna jika nak colour colour)
Air                                     4 cawan

  1. Masak air sampai mendidih,  masuk sagu mata ikan yang telah dibasuh dan direndam sekejap.  Kacau sampai sagu jadi jernih.  Angkat dan isi di dalam tapis dan siram dengan air paip untuk membersihkan kanji yang berlebihan..hasilnya hanya kanji biji jer yang tinggal tanpa lebihan kanji yang berlendir lendir tu..
  2. Setelah ditoskan kita scop masuk dalam bekas ais krim atau bekas jelly.


Bahan Kuah

Santan                           sebiji kelapa  @ susu cair @ segar UHT pun boleh jadi takda lemak tepu
Gula Melaka                  1 biji @ Enau 2 keping dicairkan
Daun Pandan                 sehelai
Garam                           secubit


Masak guna api perlahan dan sentiasa dikacau.  Kalau boleh masa perah santan guna air masak jadi tak perlu kita masak lama takut santan pecah minyak.  Nak selamat guna susu cair jer, sedap dan menyelerakan..
















No comments:

Post a Comment