Wednesday, 21 March 2012

SATE OH SATE

Sate..sate...
Masa kecil kecil dulu payah nak makan sate ni,  paling tidak ada laa setahun dua kali mak dan  abah bawa mama dengan abang pergi menikmati sate di bandar Melaka.  Bukan apa,  mungkin disebabkan lokasinya yang sangat jauh dari kampung,  kalau tiada urusan memang kami tidak menjejak ke bandar Melaka.  Mama pula kurang pasti kenapa mak dan abah ke bandar Melaka,  apa yang penting kami berdua dapat ikut dan upah dia makan sate..

Mama ingat ingat lupa tempat dia,  apa yang melekat kat kepala ni nama tempat tu Kg Jawa.  Abah selalu bawa kami makan di situ.  Sebuah rumah kedai dipenuhi oleh peniaga sate ,  kiri kanan depan belakang berasap asap orang membakar sate.  Bau harum sate menusuk ke dalam hidung.  Selain sate ada juga peniaga menjual pelbagai makanan gerai seperti cendol, rojak dan mee.  Kira tempat tu menjadi tumpuan untuk orang menikmati pelbagai makanan gerai.

Masa tu kalau nak makan sate tak perlu cakap berapa batang kita nak,  nampak jer kita duduk kat meja mereka..sekejap datanglah pelayan bawa sepinggan atau dua pinggan sate yang dipenuhi dengan pelbagai sate diantaranya sate ayam, daging, kambing dan perut.  

Makan laa berapa kita nak,  lepas makan kita panggil pelayan tadi untuk bayar.  Dia tak tanya pun kita berapa kita makan tetapi dia akan ambil lidi yang telah kita makan isinya tadi dan kira..masa tu secucuk sate baru 5 sen secucuk..tak salah mama laa..

Tak cukup kat situ bungkus bawa balik untuk makan kat rumah pula..sekarang ni payah betul nak cari sate yang betul betul sedap kat anak tekak ni..mama paling suka sate yang ada rasa rasa jintan..sedap sangat..

Sekarang sate mahal sungguh,  sebatang jer dah 50 sen ke 80 sen. Maklum laa bahan bahannya juga mahal gila.  Ada  laa try makan sate kajang,  tak masyuk laa.  Ada tu nama bukan main gah lagi,  pi laa makan,  adoiyai..semua rasa tak sampai..apa kata buat sendiri,  bukan sahaja dapat makan puas,  bangga weii kita buat sendiri..

Cuba try resepi mama ni..kot kot kena kat anak tekak kau orang..

Sate

Bahan


Daging Batang Pinang.                     1 kg
Gula Pasir                                           1 1/2 cawan
Serai                                                    4 batang
Kacang tanah                                    4 sudu besar
Garam                                                 1 sudu besar
Serbuk kunyit                                    2 sudu besar

option ( tambah jintan manis, jintan pedas  50 sen dan lengkuas jika suka)

Cara
  1. Potong daging lawan urat, nipis dan memanjang
  2. Goreng kacang tanah tanpa minyak, buang kullit dan blander
  3. Blander serai halus
  4. Gaul semua dan perap selama sejam ke dua jam
  5. Cucuk dekat lidi dan bakar guna kayu arang atau masak jer atas kuali leper kat dapur gas..tapi payah sikit sebab boleh sekali bakar jer lepas tu kena bersihkan kuali dan bakar yang lain pula
  6. Sesekali renjis sate dengan minyak kuah kacang dan air..celop guna serai yang dipecahkan hujungnya..
kuah kacang
Kuah Sate


Bahan

Kacang Tanah                        1/2 kg
Bawang Besar                        5 biji
Cili Kisar                                 1/2 cawan
Gula Melaka                           1 biji (gula pasir pun boleh)
Serai                                        1 batang
Lengkuas                                1 inci


Cara

  1. Goreng kacang tanpa minyak,  buang kulit dan blander kasar dan halus
  2. Kisar cili, bawang besar dan lengkuas hingga halus (berasingan)
  3. Tumis serai dan bahan kisar hingga wangi
  4. Masuk kacang, gula dan air,  masak hingga kacang kembang dan lembut
  5. Sesuaikan rasa garam dia
  6. Sila kacau selalu supaya tak hangus di dasar periuk
  7. Kalau suka masuk asam keping (tak masuk pun takpa..)



set lengkap ; sate, bawang mentah, timun, ketupat dan kuah..nyumnyumnyum 
 


ps : kalau nak buat sate ayam,  guna dada ayam sebanyak 1 kg




 














No comments:

Post a Comment