Thursday, 1 December 2011

POPIA

ku pinjam lagi gambar ni

Amboi !...cik kiah tokey kuih kalau jual popia goreng ni kemain mahal letak harga..40 sen ke 50 sen tak lari untuk sebiji popia.  Cik esah yang malas ke dapur pula banyak nyerr duit dia hari hari beli popia sebab hantu popia..apa kata jejimat sikit duit tu..apa kata kita buat sendiri..

Bahan


Kulit Popia                1 pkt (nak murah beli jerr jenama Giant..RM 3..bla bla bla)
Carrot                       3 batang
Sengkuang                 1 biji sederhana besar
@ apa saja yang anda suka tetapi mama suka yang dua jenis sayur ni sebab ranggup


Cara

  1. Potong memanjang carrot dengan sengkuang..bentuk macam french fries tetapi kecil le sikit, pastu gaul sedikit garam
  2. Bancuh sedikit tepung dan air untuk dijadikan gam
  3. Sediakan kulit popia,  isi inti dan gulung,  gam hujungnya dengan gam tepung tadi
  4. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan
Kuah

Cili Kisar                 1 senduk
Bawang Putih          3 ulas digoreng
Gula Pasir               1 mug
Air                            1 mug
Garam                     secukup rasa
Sos Cili                    1 senduk @ jus limau sekadar untuk rasa masam

Blander kesemuanya dan dinasihatkan cili direbus dahulu sehingga masak jadi kuah tak payah masak balik sebab jika dimasak semula kuah akan lari rasa dia..tak ori laa resepi mak..hehehe.

Ada orang kata campurkan dengan jem nenas lagi kaw..tak try lagi..kalau nak cuba boleh juga..

No comments:

Post a Comment