Tuesday, 27 December 2011

JERUK BUAH BAMBANGAN


Kalau kakak ipar mama balik Ranau, Sabah..mesti pesan dengan dia kalau ada jeruk bambangan jangan lupa bawa balik...al maklum laa kat sini mana ada..kalau ada cuba ceciter...

Beginilaa rupa buah bambangan itu...



rupa bambangan yang telah dijeruk..yang putih putih tu biji dia disagat halus,  ada kalanya dicampur dengan cili padi yang sangat halus dan pedas..

ini laa rupa biji buah bambangan 
Macam mana nak makan..?  Hahaha...senang jerr..buka mulut..ngupp. Bukan main masin, masam dan sedikit kelat sebab biji dia.  Pengajarannya tak boleh makan gitu..dia kena dimakan dengan nasi dan ikan goreng atau apa sahaja.  Tersangat menyelerakan bila dilayan dengan nasi panas..purghh..

Pada yang tak biasa tentu tak suka bau dia yang sangat kuat tetapi kepada yang suka...ermmm...baunya amat mengiurkan...

Pah..bila ko nak balik Sabah..aku rindu jeruk bambangan...











No comments:

Post a Comment