jemput jemput roti |
14 keping roti (wholemeal atau plain white bread)-koyak2kan menjadi kepingan kecil
8-10 sudu besar tepung jagung
1 ½ cawan air
½ cawan susu cair
3 biji telur (saiz besar) >iza guna 2 biji jer
80 gm isi ayam (potong dadu kecil2)
80 gm udang sederhana (buang kulit dan cincang kecil)
2 batang cili merah (potong kecil2)-kurangkan jika tak mahu pedas
1 biji bawang besar (dadu halus2)
50 gm jagung (whole kernel corn) >iza guna lebihan jagung rebus
sedikit daun sup/bawang (hiris)
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
Cara Penyediaan :
❀ Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Tuang air dan susu cair lalu biarkan sebentar supaya air/susu meresap ke dalam roti. Pastikan kesemua kepingan roti itu telah diresapi air/susu.
❀ Kemudian masukkan telur, isi ayam, udang, cili merah, bawang, jagung dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. (iza kurangkan jagung dan tambahkan cendawan tiram yg disiat-siat)
❀ Akhir sekali, masukkan garam, lada putih serbuk dan tepung jagung. Gaul lagi sehingga adunan sebati. Jikalau adunan cair, tambahkan sedikit roti atau tepung jagung. (adunan kelihatan cair, agak sukar utk digoreng jadi iza tambahkan sedikit lagi roti & sedikit tepung jagung)
❀ Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa.
❀ Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.
No comments:
Post a Comment