Hahaha...puas nak nyebutnya..berbelit belit lidah..tapi macam gini laa rupa Bruschetta. Makanan ni selalunya dijadikan sebagai pembuka selera atau sangat sesuai untuk dihidangkan ketika majlis hari jadi atau saja saja untuk minum petang bersama keluarga dan kawan kawan.
Asalnya dari Perancis...jadi roti yang sesuai ialah roti perancis yang panjang dan kulit yang keras tu..meh jadi orang French pulak...
roti perancis yang mendapat hak kerakyatan kat Malaysia ni.. |
Boleh topping dengan apa saja yang kita suka..telor, ayam, tomato, hotdog, cendawan butang...any..tapi mesti ada sos dengan cheese baru masyukkk....
potong tebal mana yang kita suka...paling sesuai 1/2 inci...kasi panggang sampai garing dahulu..baru letak topping kesukaan kita dan panggang balik dalam 5 minit untuk mencairkan cheese
|
Alaa..macam buat pizza roti juga...cuma mesti dihidang dengan si roti perancis yang dibakar garing..pastu letak topping kesukaan...
Topping dimasak berasingan boleh juga..bila nak makan baru letak atas roti dan ngupp..cuma kalau dibakar sekali lagi dengan ditabur cheese di atasnya lagi errmmm...
............................................................................................................
Bahan2 - dipotong dadu :
- Buah tomato
- Cili bengala
- Chicken frankfurter
- Bawang besar
- Bawang putih
- Minyak masak
- Cili sos @ tomato sos
Cara
- Panaskan sedikit minyak
- Tumiskan bawang putih + bawang besar yg telah di dadu td
- Masukkan cili atau tomato sos
- Tumis sekejap
- Masukkan franfurter
- Kacau hingga masak
- Masukkan sayur yg tlh didadu...tutup api
- Sapu roti perancis yang telah siap dipotong tadi dengan mentega..panggang hingga garing
- Kemudian letakkan bhn2 yg telah dimasak td sbg topping...
- Dah siap untuk dimakan..sila letak topping semasa hendak menghidangkan
- Nak syokk lagi..lepas letak topping..tabur oregano dan cheese ..(apa saja jenisnya) dan bakar dalam 5 minit..boleh bawa ke mana mana sebab topping dah disaluti cheese dan tahan lebih lama..cara ini juga kita boleh hidang lebih awal
No comments:
Post a Comment