Tuesday 20 December 2011

KARAMEL TANPA TELOR




Puding Karamel Tanpa Telur 
sumber : Kak Fida (MyResipi)

Bahan-bahan

ini utk gula hangusnya :-
1 cawan gula
sedikit air

Pudingnya pulak :-

4 cawan air
1 packet serbuk agar-agar (7gm) / 4 sudu kfc (rata) serbuk agar-agar
1 cawan gula **** jika suka manis boleh tambahkan sikit lagi
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara
  1. Masak gula dengan api yang perlahan. Kacau sentiasa.Setelah gula cair dan keperangan masukkan sedikit air. Selepas masukkan air, kacau segera supaya gula tak berketul. Tuang dalam bekas atau loyang. Ketepikan .... ***** (HATI-HATI semasa masukkan sedikit air selepas gula keperangan kerana wap panas akan terpercik)
  2. Didihkan 4 cawan air bersama serbuk agar-agar , gula dan esen vanilla. Masak hingga benar-benar mendidih.
  3. Dalam mangkuk yang lain, tuang susu cair dan tepung kastard. Kacau hingga larut. 
  4. Setelah air mendidih, kecilkan api. Masukkan susu cair + tepung kastard yang telah dikacau sebati.
  5. Kacau hingga likat dan pekat dalam 5-7 minit.
  6. Tuangkan adunan ke dalam bekas atau loyang . (di atas gula hangus tadi).  Sejukkan dalam peti ais
  7. Sedia dihidangkan. ....... 

No comments:

Post a Comment