Tuesday, 27 December 2011

MENGANTUK..? MENGUAP..KENAPA..?


bila mengantuk selepas makan..itu tandanya anda…

bila baby mengantuk dia akan menguap dengan comelnya...kalau  orang tua mengantuk hurrgg...jangan lupa tutup mulut anda kerana syaitan sedang berbondong bondong hendak masuk ke dalam mulut dan menetap di dalam badan anda
 
bila mengantuk selepas makan…itu tandanya anda…..
Filed under: bila mengantuk selepas makan..itu tandanya anda...
jangan lupa minum air terutama air putih sekurang kurangnya 8 gelas sehari

Apa yang akan anda lakukan bila terasa mengantuk selepas makan? Tidur… silap, minum air.
Mengantuk selepas makan adalah menandakan badan anda tidak cukup air.

Paras garam akan meningkat apabila air semakin berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan akan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air dan seterusnya akan mencetuskan rasa dahaga. Namun cetusan rasa dahaga ini berlaku agak lewat sehingga badan kita sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan dan ianya boleh menimbulkan perbagai implikasi.
Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang

Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air? Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.

Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.

Masalah ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.

Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.

Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah. Paling malang , jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

Kesan kekurangan cecair

Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:

Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)

Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah

Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan terutama pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak

Tekanan darah menurun

Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk

Lesu pada waktu siang

Sakit belakang

Dehidrasi

Sakit kepala

Memperlahankan kadar metabolisma

Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara

Sendi dan otot mengalami kekeringan

Menyukarkan penyingkiran bahan toksik

Meningkatkan keinginan untuk makan

Darah menjadi pekat

Mudah keliru.

Degupan jantung meningkat

Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan

Jadi jika anda merasa mengantuk selepas makan minumlah air! Semoga anda mendapat manfaat daripada info sihat ini.

No comments:

Post a Comment