Monday, 19 December 2011

JERUK PETAI

Siapa yang tak kenal petai..ni laa rupa dia. Nostalgianya masa kecik kecik mama selalu tolong mak jual petai keliling kampung.  Takat 3 km berjalan kaki sambil mengandar buluh yang disangkut petai yang telah disanding bukanlah satu hal yang sukar.  Ditemani oleh anak saudara kami berjalan sambil menyanyi lagu "POTAI..POTAI.." semerdu mungkin...dan .."POTAI..mari sini.." uhhuuu..nama kami automatik jadi potai..adehh..sabar jerr laa janji petai kami terjual.  Alhamdulillah petai kami habis terjual dan berlari lari balik ke rumah untuk tunjuk hasil jualan kat mak.  Ada sekali tu duit hasil jualan petai mama tercicir..kecewa sangat dan mak tak marahpun..sian kat mak.  Lepas kejadian tecicir duit tu mama lebih berhati hati..

abang mama makan petai macam makan kacang..loyer tekak..kalau ulam ngan nasi barulaa masyukkk

petai yang telah diolah menjadi jeruk..kulit dia tak payah buang..sedap

siapa siapa yang tak suka boleh jeruk isi dia jerr..nampak boleng "bogel" jerr..

ermmm.....
Nak cuba buat jeruk petai..?  senang jerr...rendam petai di dalam air garam.  Tiada sukatan, terpulang kepada kita nak masin bagaimana..tetapi dinasihatkan jangan terlalu masin sangat..jerukkan di dalam 2 ke 3 minggu..kita simpan di dalam peti ais untuk jangka hayat yang lebih lama.  Buat ulam atau gulai tetap memikat hati..terutama kepada pencinta petai.


No comments:

Post a Comment