Friday, 15 June 2012

NGAKU CHIPS

Assalamulaikum wbkt..

Semasa tiba musim Tahun Baru Cina,  masa tu laa bukan main banyak benda ni.  Pelik sungguh melihat orang cina berebut rebut membelinya dan tak ada seorang pun orang melayu atau India yang mendekati rak ubi bernama Nyaku ini,  atau orang putih panggil Arrowhead...kenapa mereka excited sangat..?  Macam mana nak masak..? Sedap ker..?

Nyaku atau Arrowhead

Akhirnya mama sendiri tak tahan dengan soalan yang sering dilontarkan kat fikiran mama ni.  Dengan muka tak malu mama pun mendekati salah seorang nyonya yang sedang leka memilih ubi nyaku..mama pun tanya dengan wajah manis menawan.."Nya..(nyonya)..macam mana nak masak ubi ni?" "kasi goreng..potong nipis, jadi macam keropok" jawabnya kurang mesra...lepas tu dia berlalu..err..nak tanya lagi tapi nyonya tu macam malas nak layan..takpa laa kata hati mama janji dah tahu macam mana nak masak.  Mama pun join nyonya nyonya yang lain memilih nyaku yang elok bentuknya sebab ada yang dah pecah pecah.  Ada nyonya yang pandang pandang tapi mama buat macam pandai..heheh..

Mama nak buat experiment dan rasa apa rasanya ubi nyaku ni..balik rumah terus mama buang kulit nyaku dan hiris nipis.  Lalu mama goreng dengan mengunakan minyak yang banyak,  kira macam buat kerepek ubi.

Cepat garing rupanya..jadi kena guna api sederhana jerr.  Mama tos sekejap dan letak atas kertas serap minyak.  Lepas tu tabur garam..rasa time..

Ermm sedap juga..macam rasa keropok mony jerr..


rupa keropok nyaku









No comments:

Post a Comment