Tuesday, 26 June 2012

DENGKINYA BANGSA KITA

Assalamualaikum wbkt..

Sebenarnya mama benci nak cerita pasal politik..menyampah..menyampah menyampah. Tetapi bila dengar cerita  isu Kelantan Golden Trade Centre Sdn Bhd yang mengeluarkan, menempa, mengedar, menjual syiling dinar dan dirham Kerajaan Negeri Kelantan (KGT anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) itu akan disiasat...terpanggil untuk mendengar kata hati pemimpin kesayangan negeri Kelantan ini.  Maklumlaa, bila nak disiasat sama laa juga macam buruk sangka dengan Menteri Besarnya...

Lalu bersuaralah Datuk Nik Aziz kepada kuncu kuncu yang dengki dengan saudara seislam dan bangsa sendiri ;


Menurut DNA, beliau tidak pernah menggunakan peruntukan menteri besar seperti kenderaan untuk ahli keluarga, rumah, perabot dan kemudahan lain.

Beliau berkata, menteri besar tidak boleh mengambil rasuah kerana mereka juga seorang manusia yang akan dihitung sama ada masuk syurga atau neraka.

“Saya tidak ambil kerana saya tahu pegang jawatan ini (menteri besar), sama ada masuk syurga atau neraka, saya tidak mahu masuk neraka.

“Pembantu rumah pun saya cari sendiri, pengawal keselamatan tiada, kereta yang sepatutnya dua, saya ambil satu sahaja, malah kereta keluarga saya beli sendiri,” katanya dalam ucaptama Wacana Ilmu Buku Rasuah, di sini, semalam.

Beliau berkata, rasuah tidak dapat dihapuskan melalui undang- undang, sebaliknya melalui perubahan akhlak dalam diri sendiri.

“Perkara ini mesti difikirkan oleh rakyat kerana selagi sekular menguasai manusia tiada agama, masalah tidak akan selesai,” katanya.

Mengulas dakwaan penyelewengan dalam pentadbiran Kelantan Golden Trade Centre Sdn Bhd (KGT), beliau memberi jaminan tidak akan menghalang anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) itu disiasat.

“Sesiapa hendak siasat, 25 jam saya bagi, bukan 24 jam,” katanya.


No comments:

Post a Comment