tart gebu ku...sekali ngup penuh dalam mulut.. |
Banyak betul tart kat dunia ni kan....macam macam versi dan macam macam rasa. Biarlah.. janji sedap dan boleh ditelan oleh anak tekak. Kita kena hormati setiap resepi yang dipersembahkan. Mai lah cuba resepi mama pulak....
Bahan
Butter 1 buku (250 grm)
Gula Castor 1 cawan
Tepung 3 cawan
Tepung Jagung 3/4 cawan
Susu Tepung 1/2 cawan
Tepung Kastard 1/4 cawan (option..tak isi pun boleh)
Kuning Telor 1 biji
Cara
- Pukul butter dan gula hingga kembang, masuk kuning telor kacau sebati
- Masuk semua jenis tepung, gaul guna hujung jari dan doh cantik tak melekat di tangan. Jika kurang tepung tambah sedikit supaya mudah untuk canai
- Terap dan isi jam nenas
- Bakar suhu 160 darjah celcius selama 20 minit
Jam Nenas
Nenas parut 3 cawan
Gula 1 cawan
Esen Vanila 1 sudu
Kayu Manis 1 batang kecil
Gula Batu 1 sudu besar
Masak semuanya hingga pekat dan likat, boleh digentel atau dibulat bulatkan.
No comments:
Post a Comment