Saturday 17 September 2011

APAM GULA HANGUS

Kalau korang nak tahu mama tengah mengunyah kuih apam gula hangus sambil menulis artikel ini.  Hehehe...sila tengok rupa kuih apam gula hangus mama..gebu tak...Sambil sambil itu mama terfikir kenapa semasa mama menulis artikel pasal Misteri tadi line broadband mama asyik deng..deng..line off sendiri..agak agak korang misteri tak..? Masa tulis resepi ni line ok jerr..

Apam Gula Hangus
bukan sahaja kelihatan gebu malah lembut dan sedap sesangat..hehehe
Meh tiru resepi mama..insyaallah menjadi...

Bahan


Gula Pasir              1 cawan
Air Panas               1 cawan
Telor                       2 biji
Minyak                   1/2 cawan
Marjerin                 2 sudu besar penuh
Susu Pekat             2 sudu besar
Soda Bicarbonat   1 sudu kecil
Tepung Gandum   1 1/2 cawan


Cara

  1. Hanguskan gula dan masukkan air panas. Tujuannya supaya gula tidak keras dan mudah cair.
  2. Blander Minyak, Marjerin Telor, Susu dan Soda hingga kembang.
  3. Kemudian masukkan tepung tadi dalam blander, blander lagi hingga rata tepung dengan adunan telor tadi.
  4. Isi dalam bekas kecil kecil dan kukus selama 15 minit.
rupa dia sebelum kena kukus
pastikan tutup kukusan bungkus dengan towel untuk mengelakkan
air menitik ke dalam kuih



No comments:

Post a Comment