Tuesday, 21 February 2012

TURI enak dimasak dan anti kolesterol

kalau dibiarkan pokoknya akan cepat membesar..jadi kena selalu cantas dahan dia , bukan sahaja  pokok merendang malah dahannya juga akan banyak mengeluarkan tunas baru
pandangan dari dekat..putih putih tu bunga dia..
 
enak dimasak lemak dan diganding dengan keledek..ermmm

Bahan

Daun Turi     secekak ..hanya ambil daun dia jer
Keledek      1 biji
Bawang       1 biji
Ikan Bilis     segenggam
Santan        1 biji kelapa

Cara
  1. Jerang santan bersama ikan bilis, bawang yang dihiris dan keledek..tunggu hingga keledek empuk
  2. Baru masuk daun turi dan tunggu hingga layu
  3. Jika suka boleh letak lada besar yang dihiris untuk mencantikkan lauk itu...
Antara lauk lauk yang diolah mengunakan daun turi...

asam rebus turi..campur ikan bilis jerr..tersangat mudah

lauk mama masa kecik kecik...biasa dimasak dengan daun turi .  orang kampung masak masa musim menanam atau menuai padi,  enak dimakan semasa hari panas dan lauk tu masih berasap lagi..perghh...

urap daun turi..macam kita buat urap pengaga juga




No comments:

Post a Comment