Tuesday 28 February 2012

PUDING BATIK..KEK BATIK..BISKUT BATIK..ape ape jerlah

bukan wajah sebenar ..pinjam gambar..serupa sesangat

Makanan ini mengimbau time kerja dengan Shapadu Marketing kat KL dulu..tersangat laa rajin menghabiskan barang makanan kat pantry..tapi tak makan sorang tau..makan ramai ramai satu office..rindu sungguh dengan dia orang terutama Ju yang suka makan apa jerr..janji sedap..

Pada satu petang tanpa disangka sangka sang jiran menghulur sepiring puding batik..sekali hadap..habis dibalun oleh mama sekeluarga..mama tanya resepi dia..rupanya sama jer cam mama buat cuma kali ni jiran tu guna biskut masin yang kecil bergerigi dikelilingnya itu...kalau ikut resepi mama,  mama guna biskut marie atau biskut lemak jerr..resepi ini juga tak payah guna telor..kira sapa sapa yang tak suka telor boleh laa try resepi ni..sedap bangat..

Bahan

Biskut Masin @ Lemak                  1 kg
Susu Manis                                     1 tin
Milo @ Vico                                   400 grm 


Cara
  1. Patah patahkan biskut..biskut masin kecil jadi patah dua sudah
  2. Masak susu manis dengan milo hingga rata..(kalau mama tak masak pun..) pastikan adunan dia pekat dan likat
  3. Lambak biskut tadi dan gaul rata
  4. Tekan dalam bekas setebal 1 1/2 inci ..tekan hingga padat
  5. Kalau suka boleh letak topping coklat masakan kat atas dia dengan lapisan yang nipis.. 
  6. Simpan di dalam peti ais sampai dia jadi keras barulah dipotong












No comments:

Post a Comment