Thursday 2 February 2012

PATIN TEMPOYAK ALA MAMA

ku pinjam gambar...kamera buat perangai..adehhh

Orang Pahang jangan marah eerk..sebab mama dah ubah resepi kau orang ikut citarasa mama..Keh keh keh...bukan apa..kakak ipar mama asal orang pahang.  Dia laa peturun resepi patin tempoyak asli..tapi tak masyuk laa..dia orang simple jer buat patin tempoyak ni..bahan asas cuma tempoyak, cili api dan asam...tapi tekak mama kata tak kirk..

Di sini mama perturunkan resepi Gulai Tempoyak style mama...cuba try test..kalau best pi tambah nasi lagi..


Bahan

Patin                      1 ekor 
Cili Padi                5 biji
Cili Kering Kisar   1 sudu besar
Bawang Besar        2 biji
Bawang Putih        3 ulas
Halia                      2 inci
Kunyit Hidup         3 inci
Asam jawa            1 sudu besar
Tempoyak             2 senduk
Daun Saderi          2 batang
Daun Kesom         1 tangkai
Timun                   1/2 biji
Kiub Tomyam      1 kiub

Cara
  1. Bersihkan patin dengan asam jawa..perap dengan asam jawa
  2. Kisar cili padi, cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit..lambak jer dalam periuk
  3. Cuci bersih ikan dan masukkan ke dalam periuk yang ada bahan kisar tadi
  4. Perah asam jawa dengan air agak agak boleh menenggelamkan ikan
  5. Masuk tempoyak dan jerang atas api hingga ikan masak..jangan lupa masuk kiub tomyam 1 kiub yerr
  6. Baru masukkan daun saderi dan daun kesom untuk aroma wangi dan enak
  7. Opss jangan lupa rasa garam dia..
  8. Timun boleh juga..pastikan isi tengah dibuang..potong ikut suka








No comments:

Post a Comment