Monday, 20 February 2012

KARI KELO

rupa buah kelo kat atas pokok..daun dia pun kita boleh buat gulai


siap di buang kulitnya

rupa kari kelo...semua gambar mama pinjam kat google..tetapi resepi ku asli tau
Bahan

Kelo                   secekak..buang kulit dia dan potong sepanjang 2 inci
Kentang              2 biji  potong ikut suka
Daging                suka hati banyak mana..sebagai perencah jer..
boleh diganti ikan bilis @ udang @ vege
Cili Besar            2 biji  (belah dua )
Cili Kisar            1 sudu besar
Rempah Kari      1 sudu besar
Serbuk Kunyit    1 sudu besar
Jintan Manis       1 sudu kecil kisar halus
Jintan Pedas       1 sudu kecil kisar halus
Ketumbar           1 sudu kecil kisar halus
Daun Kari          1 tangkai..takda pun takpa
Bawang Besar    1 biji besar kisar
Bawang Putih     3 ulas kisar
Halia                  2 cm kisar
Asam Keping     1 keping
Penumis             secukupnya..takda pun takpa
Santan               1 biji kelapa

Cara
  1. Tumis penumis, daun kari, bawang dan halia kisar, cili kisar, rempah dan serbuk kunyit hingga wangi
  2. Masuk daging dan sedikit air..diikuti jintan manis dan pedas, ketumbar yang telah dikisar
  3. Masak hingga daging empuk, masuk santan, asam dan kentang..rebus hingga kentang setengah masak baru dimasukkan kelo tadi..masak hingga kelo berubah warna..masak dah laa tu..jangan lupa rasa garam dia yerr..



1 comment:

  1. Boleh dptkan info lanjut ttng moringa olifera ni di website pakchik haji
    Www.haji.myzija.com
    Dia bgtahu ada 92 jenis nutrisi dlm buah ni

    ReplyDelete