Sunday, 26 October 2014

SUNAT DAN RUKUN DI DALAM SOLAT

Assalamualaikum wbkt..

Mengaku ke tidak, kebanyakan daripada kita tidak perihatin, tidak kesah atau tidak ingat akan Rukun Solat yang wajib kita ketahui bukan sahaja dari segi pergerakan dan bacaan ketika solat malah membezakan perihal yang rukun dan sunat.. Sekiranya kita tidak ambil endah akan amalan solat kita..bak kata ustazah yang beri tazkirah kat rumah mama itu..beramal tanpa ilmu sangatlah rugi...

Rukun Solat ada 13 perkara..seharusnya kita pastikan pergerakan dan bacaan yang wajib dan sunat.. supaya solat kita sah..

Rukun Solat 13 perkara

1. Berdiri betul - bagi yang mampu (manakala yang uzur terkecuali)
2. Niat
3. Takbiratul Ihram -  Allahuakhbar
4. Al Fatihah
5. Rukuk + Thumakninah
6. Iktidal + Thumakninah - berdiri dengan betul selepas rukuk
7. Sujud 2 X dengan Thumakninah
8. Duduk antara dua sujud dengan Thumakninah
9. Duduk Tahaiyat Akhir
10. Membaca Tahaiyat Akhir
11. Membaca Selawat ketika Tahaiyat
12  Bagi Salam - Memalingkan muka ke arah kanan
13 Tertib

Jika kita tertinggal salah satu rukun di dalam solat :

Kena buat Sujud Sahwi pada penghujung rakaat yang terakhir, yaitu sesudah tahaiyyat dan sebelum salam. Bersujud sambil mengucapkan "Allaahu Akbar" dan dalam sujud membaca: Subhaanalladzi laa yanaamu walaa yashu (3x) "Maha suci Allah yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa"

Manakala Perkara sunat di dalam Solat ialah selain dari rukun laa..tapi nak khusus mama copy paste dari sebuah blog untuk pengetahuan mama dan pembaca semua..semoga memberi manfaat kepada kita semua..

Sunat ketika melakukan sembahyang ada dua jenis iaitu sunat ab'adh dan sunat hai'ah. Sunat ab'adh ialah setiap perkara yang sangat dituntut untuk dilaksanakan di mana jika ditinggalkan maka sunat diganti dengan sujud sahwi pada akhir sembahyang (sebelum memberi salam). Manakala sunat hai'ah pula ialah setiap perkara yang jika ditinggalkan tidak dikenakan sudud sahwi.


Sunat Ab‘adh

1. Tasyahhud awal, iaitu tasyahhud yang dibaca semasa duduk selepas melakukan setiap dua raka‘at dalam sembahyang Zuhur, ‘Asar, Maghrib dan ‘Isya’.

2. Salawat ke atas Nabi Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam selepas tasyahhud awal tanpa disambung dengan salawat ke atas ahli keluarga Baginda sallallahu ‘alayhi wasallam.

3. Salawat kepada ahli keluarga Nabi Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam selepas tasyahhud akhir.

4. Duduk bagi mengerjakan setiap tiga perkara sunat ab‘adh di atas.

5. Bacaan qunut semasa i‘tidal pada raka‘at sembahyang Subuh, pada raka‘at akhir sembahyang witir ketika separuh kedua bulan Ramadhan iaitu selepas malam kelima belas.

Sunat Hai’ah

Sunat hai’ah sangat banyak semasa melakukan sembahyang. Secara umumnya, sunat hai’ah boleh diringkaskan kepada perkara-perkara berikut:


1. Mengangkat dua tangan ketika takbiratul ihram, mula hendak ruku‘ dan bangkit daripadanya, dan ketika bangun daripada tasyahhud awal.

2. Meletakkan tangan kanan ke atas belakang tangan kiri di bawah dada, di atas pusat sambil mengarahkan sedikit ke arah hati.

3. Melihat ke tempat sujud sambil menundukkan kepala sedikit.

4. Membaca tawajjuh atau doa iftitah secara senyap.

5. Membaca al-isti‘azah secara perlahan selepas tawajjuh dan sebelum Al-Fatihah.

6. Selain daripada itu, ma’mum hendaklah menyaringkan bacaan pada tempat-tempat yang menghendaki sedemikian iaitu semasa sembahyang Subuh, dua raka‘at pertama sembahyang Maghrib dan ‘Isya’, Juma‘at, dua hari raya, gerhana bulan, istisqa’, tarawih, witir ramadhan, dua raka‘at selepas tawaf pada malam hari dan waktu Subuh. Pada selain waktu-waktu tersebut hendaklah memperlahankan suara.

7. Membaca selepas Al-Fatihah sama ada oleh imam, ma’mum atau bersendirian.

8. Membaca surah atau paling kurang tiga ayat selepas bacaan Al-Fatihah. Disunatkan kepada imam atau persendirian dan ma’mum yang tidak mendengar bacaan imam kecuali pada raka‘at ketiga dan keempat kepada selain masbuq dengan dua raka‘at pertama.

9. Bertakbir ketika melakukan perpindahan dari satu rukun ke rukun yang lain.

10. Membaca semasa mengangkat kepala daripada ruku‘.

11. Membaca tasbih ketika ruku` dan sujud sebanyak tiga kali.

12. Meletakkan kedua-dua tangan pada kedua-dua paha ketika duduk tasyahhud.

13. Duduk secara iftirash dalam semua tempat dikehendaki duduk kepada selain mereka yang masbuq dan yang lupa.

14. Membaca salawat Ibrahimiyyah selepas tasyahhud akhir.

15. Berdoa dan ta‘awwuz iaitu meminta perlindungan kepada Allah selepas tasyahhud akhir.

16. Memberikan salam kedua selepas salam fardhu yang pertama.

17. Khusyu‘, iaitu menghadirkan hati semasa mengerjakan sembahyang dan memberi perhatian kepada setiap patah perkataan yang diucapkan.


No comments:

Post a Comment