Sunday 26 October 2014

CONGO BAR MAMA

Assalamualaikum wbkt..

Sana sini sibuk cerita pasal Congo Bar.. buat mama terliur jerr.. Akhirnya mama bancuh juga satu adunan walaupun tak berapa nak tepat bahannya..jadilaaa..ada gak sesikit rasa dia kot.. takpa..lain kali buat dengan tepat..insya Allah..

Resepi Congo Bar

Bahan

Tepung Gandum  310 grm
Baking Powder     2 1/2 sudu kecil
Butter                 250 grm
Gula Perang         300 grm (mama guna gula castor..yang ado)
Telor B                3 biji
Esen Vanila          1 sudu kecil
Coklat Chip          1 cawan (coklat masakan pun boleh..kita potong kecil)
Badam Hiris          untuk tabur 

Cara

  1. Pukul Butter dengan gula hingga kembang
  2. Masuk telor dan pukul lagi
  3. Masuk Esen Vanila dan tepung dikaub rata
  4. Masuk Coklat Chip dan gaul rata..kalau nak campur dengan almond cincang, kelapa kering dan walnut pun boleh juga..macam macam ada..
  5. Ratakan di dalam dulang pembakar..jangan lupa alas dulang dengan kertas yerr..sapu marjerin sikit atasnya..baru letak adunan tadi..
  6. Buat garisan empat segi sama atau tepat dan susun almond hiris dan coklat chip kat dalam garisan sahaja..supaya mudah untuk kita potong nanti..
  7. Bakar guna suhu 180 atau ikut 170..ikut jenis oven kau orang.. selama 30 minit..
  8. Bila dah sejuk..potong dan letak kat dalam paper cup..cantiklaa sikit gupanya..




gambar gambar ihsan google


No comments:

Post a Comment