Tuesday 25 September 2012

SAMBAL TOK TOK SOLOK AIR BATU

Assalamualaikum wbkt..

Hahaha..pelik betul bila pertama kali dengar nama dia.  Sebenarnya dah lama nak syer resepi tapi dek sifat suka main simpan dalam kepala jadi bila ingat baru mama letak kat sini..

Sebenarnya nama sebenar dalam ic "sambal tok tok" tapi mama tambah solok air batu atas sebab sebab nostalgia..heheh..

Sangat sesuai kepada peminat pedas tahap gaban macam mama.  Enak dimakan begitu sahaja dengan nasi panas atau bersama lauk yang tidak mengandungi cili.  Contohnya sop, gulai lemak, sayur goreng dan sebagainya.

Sila ikut resepi jika ingin melewati rasa pedas sambal tok tok yang sensasi;

Bahan

Cili Padi    segenggam
Ikan Bilis  1 cawan
Bawang    1 biji

Kisar semua dan tumis dengan sedikit minyak.  Kacau sehingga sambal menjadi garing dan kering.


sambal tok tok versi "duniasakinna.blogspot.com"

2 comments:

  1. wahhh..kat tempat kitorg panggil sambal giler2...

    ReplyDelete
  2. giler ... pedas giler lerr tu..terima kasih lawat blog akumama

    ReplyDelete