Sunday 23 September 2012

LABU SIAM

Assalamualaikum wbkt..

Labu Siam
sebesar saiz penumbuk kita

Baru sehari dua ni mama dapat tahu rupa rupanya nama sayur seperti buah jambu ini ialah Labu Siam.  Pertama kali memakannya pada masa tahun 90 an dahulu.  Masa itu mama pergi bercuti dengan hubby di Cameron Highland,  lalu terserempaklaa dengan sayur ni.  Jadi memang tebiat suka nak cuba, try test,  mama beli dua tiga biji untuk merasa keunikan rasanya.  Masa itu tah kenapa tak bertanya pula pada peniaga yang menjual labu siam ini akan namanya, tetapi ringan mulut bertanya macam mana nak memasaknya.  Katanya dibuat sop atau digoreng seperti mengoreng sayur biasa..

Rasanya macam apa yerr..sebenarnya tawar tetapi rasanya akan berubah mengikut rencah yang kita guna.  Sangat manis bila kita campur dengan ikan bilis atau udang kering..

Baru sehari dua ni juga mama dapat tahu betapa berkhasiatnya sayur ini, kalauku tahu dia begitu berkhasiat sudah tentu telahku amalkan memakannya sedari dahulu lagi.. takpa takpa..lepas ni InsyaAllah, kalau terserempak mama nak beli dan nikmatinya sekali lagi..


diolah menjadi sop


masak lemak pun sedap

atau goreng macam sayur biasa

Antara Khasiatnya ialah;


  1. Mencegah kanser
  2. Menyihatkan jantung
  3. Membuang kolesterol dalam badan
  4. Kaya serat, jadi senang buang ayak besaq
  5. Kaya asid folik jadi bagus untuk ibu mengandung
  6. Mengawal darah tinggi
  7. Mengawal diabetis
  8. Membantu pesakit Gout dengan melancarkan pembuangan air kencing
  9. Mencuci karbon dioksida di dalam badan
  10. Melancarkan perjalanan darah dan oksigen (elak stroke)
  11. Melancarkan perkumuhan atau ginjal
Tetapi tidak sesuai untuk penderita Rematik Arthritis (radang sendi).



Gizi per 100 gram Labu Siam

Energi (kkal) 17
Protein (g) 0,82
Lemak (g) 0,13
Karbohidrat (g) 3,9
Serat (g) 1,7
Gula (g) 1,85
Kalsium (mg) 17
Besi (mg) 0,34
Magnesium (mg) 12
Fosfor (mg) 18
Kalium (mg) 125
Natrium (mg) 2
Seng (mg) 0,74
Tembaga (mg) 0,12
Mangan (mg) 0,19
Selenium (mg) 0,2
Vitamin C 7,7
Tiamin (mg) 0,03
Riboflavin (mg) 0,03
Niacin (mg) 0,47
Vitamin B6 (mg) 0,08
Folat (mkg) 93
Vitamin E (mkg) 0,12
Vitamin K (mkg) 4,6








No comments:

Post a Comment