Thursday 3 November 2011

BISKUT KACANG HIJAU @ PIS MAMA

Masa raya lepas mama pergi rumah kawan mama,  terpandanglah biskut comel berwarna hijau. Sekali ngupp...ermmm..sedapnyer.  Terasa kacang hijau dia,  masin, manis dan lemak seimbang.  Semenjak itu bercita citalaa mama nak buat sendiri.

tepung tu diperbuat dari kacang hijau @ pis yang ini...kena cari kat
kedai bakery
biskut kacang hijau...ku pinjam gambar lagi..sorry

Soo..guna jerr idea bahan buat biskut kacang tanah ker biskut kacang hijau.  Beza dia guna tepung kacang hijau,  tak payah nak susah susah nak kisar ker..nak goreng ker..pergi jerr kedai bakery cari tepung kacang hijau.  Cara bancuhan sama macam buat biskut kacang tanah.

Bahan


Tepung Kacang Hijau              1 kg
Tepung  Gandum                     1 kg (ikut resepi asal dia..kalau nak kurangkan cuba laa)
Gula Halus                               21/2 cawan @ ikut manis bagaimana kita suka (rajin rajin rasa)
Sedikit Garam jika suka
Minyak Masak                         Ikut lembut tepung..supaya mudah dibentuk
@Mazola lebih baik
Kuning Telor                           2 biji untuk sapu atas dia


Cara

  1. Gaul kesemua bahan kecuali minyak masak.  Bila dah sebati baru masuk minyak dan uli hingga mudah dibentukkan nanti
  2. Bentuk bentukkan dan sapu kuning telor atas dia
  3. Bakar suhu 180 darjah dan jangan tinggalkan...tengok dan oren telor dia..masak laa tu
cam gini dia salut gula castor...




No comments:

Post a Comment