Assalamualaikum wbkt..
Pisang Molen tu apa..?..mama pun baru tahu kewujudannya di muka bumi ni sebentar tadi kat laman FB. Ada seorang kenalan dari Indonesia menyebutnya di status FB dia..ermmm..mula laa nak tahu..maka mencari carilaa mama di halaman google dan hasilnya dapatlaa resepi dia..
Rupanya pisang masak di salut dengan tepung seperti kulit pie, lepas itu digoreng garing..macam sedap jerr..jom cuba untuk minum petang nanti..
gambar dari laman google macam ulat mentibang jerr..huhu |
Bahan
Semua jenis pisang masak
Minyak goreng untuk menggoreng
Pastri
250 grm tepung gandum
50 grm gula halus
1/2 sdt esen vanila
1/2 sdt garam
100 grm marjerin
150 ml air ( jangan letak semua..letak sedikit sedikit hingga adunan boleh dibentuk )
Cara membuat :
- Jika pisang jenis besar, kita belah dua dan potong memanjang untuk hasil yang comel
- Gelek doh dengan ketebalan 2mm, potong memanjang..jadikan macam selotape
- Lilit kat pisang tadi sampai tertutup isinya
- Goreng hingga kekuningan dan ketika menghidang tabur gula halus kat atas dia..
No comments:
Post a Comment