Friday, 6 January 2012

KARI KEPALA IKAN

Tahukah kamu bagaimana resepi ini tercipta.  Dikatakan orang India sebenarnya tak makan kepala ikan,  cuma selepas dua bangsa ini diketemukan,  orang India mendapat idea untuk memasak kepala ikan yang selama ini dibuang begitu sahaja oleh mereka.  Lalu terciptalah Kari Kepala Ikan yang menjadi kegemaran Bangsa Cina yang memang suka makan kepala ikan.  Kemudia berjangkit kepada bangsa bangsa lain termasuklah bangsa Melayu dan hidangan ini sangat popular bukan sahaja di Malaysia malah di Indonesia dan India itu sendiri...



Nak try masak Kari Kepala Ikan Mama Style..?

Bahan bahan

Kepala Ikan                   anggaran dalam 1/2 kg
Rempah Kari Ikan         1 senduk
Rempah Kari Daging     1 senduk
Cili Kering Kisar           1/2 senduk (tak pedas punya tau..)
Bawang Besar               2 biji
Bawang Putih               3 ulas
Halia                             2 cm
Halba                            1/2 sudu kecil
Biji Sawi                        1/2 sudu kecil
Daun Kari                     1 tangkai
Asam Jawa                   1 sudu besar
Bende                            10 biji
Tomato                         2 biji dibelah dua

Cara

  1. Bersihkan kepala..suruh tuan kedai belah dua jadi senang nanti kita nak bersihkan dia
  2. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia,  gaul dengan rempah kari dan cili kisar
  3. Panaskan minyak,  pastikan minyak dia cukup untuk menumis kerana rempah banyak mengunakan minyak untuk menumisnya...masukkan halba dan biji sawi,  diikuti daun kari.
  4. Kemudian masukkan rempah tadi dan tumis hingga garing dan wangi
  5. Masuk air perahan asam jawa,  dan masukkan kepala ikan.  Pastikan kepalanya tenggelam di dalam kuah
  6. Perasan tak takda santan..memang tak pakai santan...tetapi kuah dia tetap pekat likat..
  7. Tunggu hingga terjojol mata dia..makna ikan tu dah masak
  8. Masukkan Bende dan Tomato..tunggu sekejap...tutup api
  9. Opss..pastikan cukup rasa masin dia...dan sila keluarkan minyak yang berlebihan kerana tidak bagus untuk kesihatan..








No comments:

Post a Comment