Monday 23 January 2012

BEPANG "PUFFED RICE"



Kalau balik ke Melaka mama mesti beli bepang yang diperbuat dari bertih pulut..alaa yang bulat bulat tu.  Kalau diikutkan kat mana mana pun dah ada dijual tetapi disebabkan di tanah kelahiran ku beli juga..

Cuma yang sukarnya untuk mendapatkan bertih pulut..konon konon nak buat sendiri laa tu.  Akhirnya mama dapat idea guna bertih beras "Puffed Rice" yang berlambak di pasaran..boleh laa daripada takda..


ini jenis yang mama guna..sorry dah buka dulu baru ambil gambar..keh keh keh

bulat bulatkan ketika masih panas..kena cepat cepat,  karamel cepat mengeras
camgini laa rupa diaa.

atau letak atas daun pisang..lepastu nipiskan guna daun pisang..sebab panas sangat
kalau lambat potong begini laa jadi dia...pecah tapi bleh laaaa..hehehe
kalau nak cantik kena cari cutter..
cantik kalau guna cutter..kat mane nak carik erk..?

Cara


Cairkan gula anggaran 1/2 cawan..guna api perlahannnn ajer tau  sehingga menjadi karamel.  
Tutup api dan masukkan Puffed Rice..agak agak laa..kira gula tu cukup menyaluti Puffed Rice yang kita masukkan tadi..cepat cepat kita lambak atas dulang yang beralas daun pisang dan himpit dengan tangan tetapi jangan lupa letak daun pisang juga di atas Puffed Rice yang masih panas tadi...Lepas tu cepat cepat potong ikut size yang kita suka.


p/s : jangan buat sekali banyak..nanti tak sempat nak bentukkan dia..tetapi kalau kamu pantas dan hebat..cuba laa buat sekali banyak..






















1 comment:

  1. salam..nk tnye kt mana nk cri puffed rice tu?yg ni bertih beras pulut kan..xsm.mcm bubble rice tu kN?

    ReplyDelete