Thursday 23 August 2012

RENDANG PENANG MAI NEGERI SEMBILAN

Assalamualaikum wbkt..

Saban tahun bila raya mesti buat rendang Negeri Sembilan, apalagi.. rendang cili padi laa..tahun ni nak tukar selera..mai nak try buat rendang penang, jiran mama asal penang dan dengan besar hati telah kongsi resepi dia..versi dia laa..versi orang penang lain cek tak tauu...

"Mari" gak rasa dia..nak try..? resepi kat bawah ni haa..


RESEPI RENDANG PENANG ALAA CEK TOMBI

BAHAN BAHAN

Daging Batang Pinang            1 kg
Kelapa                                 2 biji
Kerisik                                 1 senduk
Bawang Besar                      1 biji kisar
Bawang Putih                       3 ulas kisar
Halia                                   2 inci kisar
Kunyit Hidup                        2 inci kisar
Lengkuas                             2 inci kisar
Serai                                  3 batang kisar
Daun Pandan                       1 helai
Daun Limau Purut                 3 helai..jika suka
Kicap Manis dan Kicap Pekat  Ikut suka banyak mana nak letak
Gula Merah @ Gula Anau @ Gula Kabung.. (ikut suka tahap manis)

Bahan Goreng Tanpa Minyak

Cili Kering                          15 tangkai (ikut tahap pedas yang kita suka)
Jintan Pedas                        1 sudu kecil 
Penumis                            Paket 50 sen kita bahagi dua
Kisar kesemuanya hingga halus..

Cara
  1. Potong daging dan masuk dalam kuali. Kemudian masuk daun pandan yang telah disimpul kemas bersama bahan yang telah dikisar. Masuk santan sekali dan masak hingga kuahnya sedikit kering
  2. Masuk Gula, kicap dan kerisik dan akhir sekali bahan yang telah digoreng tanpa minyak tadi.  Kalau suka masuk daun limau purut. Gaul rata..rasa tahap masin manis dia..siap 



No comments:

Post a Comment