Assalamualaikum wbkt..
Ingat tak lagi dengan resepi mama "SOP TEPUNG", kalau lupa boleh rujuk di page list bulan March 2012. Sebenarnya mama pun kurang pasti asal resepi ini tetapi maklumat terbaru yang mama dapat tahu..mee ini juga dikenali sebagai Mee Hoon Kueh dan merupakan makanan tradisi masyarakat cina hokkien. Resepinya ada sedikit kelainan, boleh juga untuk dicuba..
versi sop tepung |
Mee Hoon Kueh http://nasilemaklover.blogspot.com |
Resepi ini mama salin dari blog nasilemaklover..kalau rajin pi sana..kalau malas pi sini..heheh
Mama ubah seketul dua, sebab resepi ini cina mali, ada yang tak sesuai dengan kita..
Mama ubah seketul dua, sebab resepi ini cina mali, ada yang tak sesuai dengan kita..
Bahan (untuk 6 orang)
Tepung 500 grm
Air 200 ml
Telor sebiji dipukul dahulu
Garam 1 sudu
1. Campurkan tepung, telor dan garam di dalam bekas
2. Masukkan air dan uli sehingga doh menjadi lembut selama 5-10 minit
3. Bentukkan bulat bulat sebanyak 6 ketul (budget untuk 6 mangkuk)
4. Rehatkan selama sejam sebelum dimasak
Ikan Bilis (Anchovy) Soup Base
Ikan bilis 100 grm (guna jenis yang baik untuk hasil yang baik)
Air 2 liter
Garam 1 sudu
Rebus selama 45 minit dengan api perlahan
Rencah
Udang 200 grm goreng dengan bawang putih cincang
Isi ayam 200 grm marinate dengan cili, minyak bijan dan tepung ubi
Hiasan
Ikan bilis 100 grm goreng hingga garing
Bawang goreng
Catitan
Cara masak, kita tidak digalakkan masak sekali 1/2 kg tepung kerana hasilnya kurang berkualiti...kalau ramai nak tolong tidak menjadi halangan.
Kena masak ikut individu, contohnya jika untuk 2 orang, buat 2 kali masak dengan jumlah seorang seketul tepung yang telah diuli tadi :-
Kena leperkan dahulu doh di atas tapak tangan, ketika sop tengah mengelegak, kita kena tarik dan koyakkan doh sedikit sedikit sehingga habis satu doh..
Didihkan sop tadi, bila dah mengelegak kita boleh mula menarik tepung. Leperkan doh atas tangan, dari tepi doh kita tarik dan putuskan, masuk dalam air. Size ikut suka. Ulang sehingga satu doh habis dicelor.
Masukkan isi ayam, udang dan sayur
Bila bahan rencah dah kelihatan masak, isi dalam mangkuk, tabur bawang goreng dan ikan bilis goreng.
Hidang ketika masih panas dan sangat enak di makan dengan cili padi potong bersama kicap..
Insya Allah..sedap..
Ikan bilis 100 grm (guna jenis yang baik untuk hasil yang baik)
Air 2 liter
Garam 1 sudu
Rebus selama 45 minit dengan api perlahan
Rencah
Udang 200 grm goreng dengan bawang putih cincang
Isi ayam 200 grm marinate dengan cili, minyak bijan dan tepung ubi
Hiasan
Ikan bilis 100 grm goreng hingga garing
Bawang goreng
Sawi atau pucuk manis
Cara masak, kita tidak digalakkan masak sekali 1/2 kg tepung kerana hasilnya kurang berkualiti...kalau ramai nak tolong tidak menjadi halangan.
Kena masak ikut individu, contohnya jika untuk 2 orang, buat 2 kali masak dengan jumlah seorang seketul tepung yang telah diuli tadi :-
Kena leperkan dahulu doh di atas tapak tangan, ketika sop tengah mengelegak, kita kena tarik dan koyakkan doh sedikit sedikit sehingga habis satu doh..
Didihkan sop tadi, bila dah mengelegak kita boleh mula menarik tepung. Leperkan doh atas tangan, dari tepi doh kita tarik dan putuskan, masuk dalam air. Size ikut suka. Ulang sehingga satu doh habis dicelor.
Masukkan isi ayam, udang dan sayur
Bila bahan rencah dah kelihatan masak, isi dalam mangkuk, tabur bawang goreng dan ikan bilis goreng.
Hidang ketika masih panas dan sangat enak di makan dengan cili padi potong bersama kicap..
Insya Allah..sedap..
Salam kenal.PEMANGGANG AJAIB murah disini,jemputlah singgah:D
ReplyDelete