Assalamualaikum wbkt..
Baru baru ni dalam perjalanan balik dari Melaka ke Seremban, mama singgah di sebuah gerai yang terletak di jalan menghala ke simpang empat. Encik Hubby teringin sangat nak makan dodol..rezeki Allah..singgah singgah jerr..cik puan kedai pelawa rasa dodol yang dia baru jer masak..masih panas tahap gaban..huhu..silap silap boleh melepoh lidah..
Lilit lilit kat sudu kasi sejuk sikit..ngup..pergh..sedap tak terkata..terus En Hubby kata nak sekilo..haa hambik kau..terlupa kadar diabetes En Hubby yang sangat merisaukan..sesekali takpa laa kan..lepas gian..
tengah belepup lepup macam ni jangan ada hati nak colek dengan jari..naya |
Tapi mama bukan nak syer resepi macam mana nak buat dodol, cuma terkenang resepi bonda tercinta takkala ada lebihan dodol yang dah bertahun umurnya..sudah tentu tak berapa syok nak dikunyah..
Arwah mak mama kata..nak sedap..goreng dodol keras itu macam kita goreng pisang. Bancuh tepung, kunyit, garam dan air. Dodol tadi kita potong ikut suka, celop dalam tepung dan goreng.
Apa yang pasti dodol yang berada dalam tepung kembali cair dan enak dimakan..
No comments:
Post a Comment