Friday 12 August 2011

GULAI BELALANG SAWAH

belalang masak cili api

Kali ini mama saja entry makanan kesukaan mama masa kecik kecik dulu,  gulai belalang sawah.  Pernah dengar..?. Pernah makan..?.  Exotic kan... kan..,  hehehe ..Menu ni kira istimewa laa..sebab jumpa bila musim padi sedang berbuah.

Nama saintifik belalang ni mama kurang pasti.  Rasanya dah lebih 30 tahun mama tak makan gulai ni jadi mama lupa rupa dia..apa yang mama ingat mama panggil belalang sawah.  Kena panggil belalang sawah sebab dia ngan sedara mara dia berkampung kat sawah padi,  bukan main banyak.  

macam ni rupa dia agaknya..mama dapat gambar ni kat google
banyak sungguh belalang nih...fuyoo kalau macam ni laa banyak belalang  yang mama dapat dulu,  mama business.
eh..jangan ingat takda sapa nak beli..ramai pengemar dia cuma leceh nak pi tangkap

Siang hari memang payah nak tangkap mereka ni...kami operasi tangkap dia masa lepas maghrib.  Selalunya yang menyertai Ops belalang ni..kakak mama ateh dan acik,  mama tukang pegang botol.  Mama ingat lagi,  tool yang mesti ada...botol kicap, lidi, lampu suluh atau pelita.  Fungsi lampu tu dah tentulah nak suluh jalan kami meredah batas sawah,  pastu suluh suluh atas buah padi..haa mereka leka menghurung buah padi..nak curi makan isi padi laa tu...PAPP...haa dapat sekor...terus masuk dalam botol.  Kami akan tangkap sampai penuh satu botol,  takpun kami cucuk belalang kat lidi.  

Pagi pagi lagi mak akan buat bara untuk acara seterusnya.  Apa lagi acara membakar belalang laa...belalang belalang tadi mak akan susun kat lidi kelapa,  lepastu letak atas bara.  Bila ekor dengan sayap dia hangus mak akan angkat dan bersihkan badan belalang.  Apa yang tinggal kepala dan badan dia jerr..

Mama akan melihat step by step melihat macam mana mak mama masak...mama dari kecil memang suka tengok mak mama masak...Lepas tu mak akan parut kelapa sebiji,  mak perah santan dia.  Cili Api mak giling dengan kunyit hidup,  kemudian mak gaul santan dengan cili dan kunyit.  Mak hidup api kayu dan santan tadi dimasak hingga mengelegak,  lepastu mama tengok mak mama masukkan asam keping dan belalang tadi.  Mama tak sabar nak rasa,  mak kata tunggu sekejap...tunggu kuah dia pecah minyak.

Air liur mama meleleh leleh bila terbau lauk dia..wangi sesangat..Akhirnya mak hulur sekor belalang yang dah siap digulai..ermmm sedap dan wangi...

Dengar kata  belalang sedap jika digoreng...tak pernah buat sebab mak kata tak muai..maksudnya kalau goreng kelihatan sedikit dan tak jadi lauk,  bila digulai boleh makan dengan nasi,  tak dapat belalang dapat kuah pun jadi.

Pak Arab pun suka makan belalang rupanya...
gambar kat pasar...lepas ambil gambar..serbuuu...ana satu gunilah..satu gunilah

patutlah beli sampai satu guni..rupanya si ana tadi nak goreng dan jual kat bazaar ramadan..
hehehe mama buat cerita jer

tadaaa....dah siap goreng...resepi takda erkk...

No comments:

Post a Comment