Wednesday 27 July 2011

ROTI ARAB BAKAR PULAK


Meh kita try buat roti arab bakar pulak...sesekali ubah style untuk mencipta kelainan.

Bahan
Tepung              3 cawan
Garam halus     1/2  sudu kecil
Yis                     1 pkt
Air                    1 1/2 cawan
Gula                 1 sudu kecil

Cara
  1. Bancuh Yis, air dan gula
  2. Tepung gaul dengan garam halus, pastu gaul dengan bahan yis tadi.
  3. Uli sehingga rata,  kembangkan dalam 1 jam.
  4. Uli lagi dan bagi bagikan doh,  buat bulat bulat leper, letak atas dulang bakar,  bakar selama 10 minit, jangan lama lama nanti keras.  Jika suka sebelum bakar sapu telor di atas doh,  telor tu kena pukul biar kembang dulu.
  5. Boleh dimakan dengan kari atau sambal.









No comments:

Post a Comment