Friday, 13 March 2015

DIARI SEPANJANG MAJLIS MAULIDUR RASUL DI SURAU TANAH WAKAF HILIR

Assalamualaikum wbkt...

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga mama melaporkan diari sepanjang majlis maulid di surau tanah wakaf itu.  Kalau rajin pi lawat kat blog mama lagi satu http://galerisurautanahwakaf.blogspot.com.

Selesai kat sana barulah dapat singgah kat sini... disebabkan kemalasan dan kesibukan, mama copy paste jer..kalau rajin bacalaa..banyak juga ilmu dari Ustaz Abdullah Khairi yang boleh kita amalkan..Insya Allah..

Mama bagi 3 bahagian sebab panjang sangat,  mama tak sabar sabar nak publish, jadi buat laa 3 part tu haa..jangan marah haa..heheh

part 1

Sabtu, 28hb Febuari, 2015, hampir kesemua AJK Surau Tanah Wakaf hadir memberikan sokongan dan tenaga untuk gotong royong menyembelih dan melapah lembu dan kambing. Kaum wanita pula sibuk menyediakan bahan untuk masakan keesokkan harinya dan memasak hidangan makan tengahari untuk mereka yang bertugas pada hari itu.  Walau di dalam kesibukan, kelas Ustaz Rahim tetap dijalankan pada hari tersebut..

Ahad, 1hb, Mac, 2015, pagi pagi lagi AJK berkaitan telah datang untuk menyediakan pelbagai kerja yang perlu disiapkan sebelum petang hari tersebut.  Paling sibuk, sudah tentulah kaum wanita kerana mereka ditugaskan untuk memasak kari kambing sebanyak 3 ekor dan daging dari lembu seekor dimasak lompap (lemak cili api) dan rendang kacang. Kaum lelaki pula sibuk menyusun meja, kerusi dan beberapa kerja rencam yang lain. Segalanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan. Alhamdulillah.

6:30 petang

Jemaah mula datang berperingkat peringkat hinggalah tiba waktu Maghrib.

7:30 malam

Masuk waktu maghrib.  Surau telah mulai dipenuhi oleh jemaah lelaki, hingga melimpah ke sisi kiri surau iaitu di ruang legar.  Manakala jemaah wanita pula ditempatkan di sisi kanan surau yang juga di ruang legar.  

Selesai solat maghrib, Ustaz Abdullah Khairi masih belum tiba jadi kami meneruskan Majlis Selawat beramai ramai dengan pimpinan imam Azizan dan imam Azhar.  Usai selawat, Ustaz Abdullah Khairi tiba tepat pada masanya.

Sebelum Ustaz Abdullah Khairi memberi ceramah, Tuan Pengerusi Majlis telah memberi ucapan pembuka. 

Ceramah Ustaz Abdullah Khairi (AK)

Menghayati Nabi Muhammad Saw

Ucapan dimulai dengan kata kata aluan kepada kesemua "bakal bakal jenazah" yang diistilahkan oleh beliau.  Beliau juga mengucapkan rasa syukur dan tahniah kepada kesemua para jemaah kerana berjaya membina surau yang tersergam hasil dari kutipan derma orang ramai.  Katanya surau adalah rumah yang kita singgah sebelum kita mati. Katanya setiap derma yang diberi, dimanfaatkan seperti bangunan itu sendiri, lampu, kipas, penghawa dingin dan sebagainya...apabila digunakan maka pahalanya akan sentiasa berjalan dan kita akan mendapat imbuhan pahala tersebut.

Ustaz AK berkata lagi, jika kita berselawat kepada Rasulullah saw, Allah swt akan berselawat kepada kita pula...

Kita sayang Nabi bukan pada hari tertentu sahaja, ingatlah Baginda selalu iaitu dengan berselawat ke atasnya.

Dikisahkan Abu Bakar ra.  sangat sayangkan Nabi saw.  Nabi pernah tidur di atas pangkuan Abu Bakar ra. Lalu Ustaz menceritakan perihal peristiwa di dalam gua semasa Baginda saw. dan Abu Bakar ra keluar dari Mekah untuk lari ke Madinah.  Bagaimana Abu Bakar ra telah menutup lubang lubang ular dengan menggunakan jari kaki dan tangan hingga menitis air matanya kerana tidak tahan menanggung kesakitan gara gara ingin melindungi insan yang disayanginya dan juga kekasih Allah yang sangat mulia itu.  Di mana ada Nabi saw, di situ ada Abu Bakar ra.

Selepas kewafatan Baginda saw, Abu Bakar ra telah beberapa kali mengulangi Aisyah ra untuk menanyakan akan amalan Rasulullah saw semasa hidupnya kerana dia ingin menyambung akan amalan Rasulullah saw itu.  

Akhirnya Aisyah ra menceritakan perihal Rasulullah saw yang setiap hari akan ke pasar membawa roti dan air untuk diberi makan kepada seorang yahudi tua dan buta.  Melalui Abu Bakar ra, yahudi itu mengetahui orang yang selama ini memberinya makan adalah Nabi Muhammad Saw yang sangat dibenci dan disumpah seranah olehnya. Insan mulia itu juga telah wafat.  Yahudi itu sangat takjub akan keperibadian Baginda dan merasa kesal kerana pernah menyumpah Nabi saw di hadapan Nabi sendiri, kerana dia tidak tahu siapa yang menyuapkan makanan ke mulutnya sebelum itu.  Akhirnya yahudi tua itu masuk islam.

Ustaz AK juga sempat menyelitkan kisah latar belakang keluarganya yang berasal dari Siam.  Di atas rahmat Allah swt, moyang atau datuknya telah memeluk islam, sehinggalah lahirnya dia yang menjadi seorang pendakwah yang disegani. Isterinya pula berketurunan mamak penang.  Beliau sempat berseloroh..katanya siam campur mamak jadi semak.

Atas rahmatNya dia islam.  Selawatlah banyak banyak untuk mengingati Rasulullah saw. Binatang juga sayangkan Baginda saw. Diceritakan oleh Ustaz kisah Kijang dengan Rasulullah.  Pada satu hari Rasulullah saw pergi ke satu tempat dan tiba tiba terdengar ada satu suara memberi salam dari arah belukar.  Puas Baginda mencarinya dan akhirnya terserempak dengan seekor kijang yang terkena jerat. 

Rasulullah saw menjawab salam kijang tersebut dan kijang kemudiannya meminta Baginda agar melepaskannya daripada jerat itu. Nabi saw menjawab, “Kamu bukan kepunyaan aku tetapi kepunyaan orang lain”. Kijang berkata lagi, “Kau lepaskan aku Rasulullah kerana aku hendak menyusukan dua ekor anak aku yang seharian tidak menyusu dan kelaparan. Aku hendak menyusukan sekenyang-kenyangnya mereka dan mengucapkan selamat tinggal. Aku berjanji aku akan datang semula dan kemudian kau tambatlah aku semula di sini”. Rasulullah saw berkata, “Aku nak pegang janji apa dengan kau kalau aku lepaskan kau yang bukan milikku?”. Kijang berkata, “Aku berjanji dengan nama Allah swt”. Rasulullah saw melepaskan kijang tersebut dan kijang itu berlari sekuat-kuat dan sepantasnya.

Seharian Rasulullah SAW menunggu dan Baginda hampir meninggalkan tempat tersebut. Tiba-tiba, kijang melompat turun dari atas bukit kerana terlambat dan khuatir Rasulullah SAW meninggalkan tempat tersebut. Kijang memberitahu yang ia terlewat kerana anak-anaknya menyusu dengan sepuas-puasnya hingga dia sendiri tertidur.

Rasulullah saw kemudian menambat semula kijang tersebut dan meneruskan perjalanannya. Apabila bertemu dengan kaum yang ingin ditemuinya, Baginda saw terus bertanya, “Di antara kamu, siapakah yang memasang jerat berhampiran dengan bukit tersebut?”. Seorang pemuda kemudian mengaku bahawa beliau telah memasang jerat itu. Nabi saw mengatakan bahawa jeratnya telah mengena. Pemuda itu berkata, “Aku berniat jika jerat aku mengena, aku hendak memberikan kijang tersebut kepadamu, Rasulullah!”. Nabi saw mengucapkan terima kasih dan Baginda memang mahukan sangat kijang tersebut.

Kemudiannya, Rasulullah saw  kembali ke jerat tersebut membuka tali jerat pada kaki Kijang tersebut. Kijang berkata sekarang aku milikmu, apakah yang boleh aku lakukan untuk membantu kamu ya Rasulullah. Kijang tersebut ingin berdakwah bersama Nabi saw. Nabi saw menyatakan Binatang tidak dipertanggungjawabkan untuk berdakwah.

Binatang bertanya apa nak dibuat untuk membantu perjuangan Baginda saw tapi kita hina orang yang ikut sunnah Nabi saw..

Diceritakan juga oleh Ustaz AK, kisah semasa Perang Khandak dimana Nabi Muhammad saw dan para sahabat bersama sama bergotong royong mengali parit yang jauhnya hampir 16km untuk melindung Madinah dari serangan musuh.  Semasa mengali terdapat batu yang sangat besar menghalang kerja mengali para sahabat.  Atas mukjizat kurniaan Allah swt, Nabi saw memukul 3 kali dan batu itu hancur.  

Semasa memukul batu itu, baju Baginda saw terangkat dan terlihat oleh sahabat yang bernama Sayyidina Jabir al Ansari akan diperutnya ada diikat dengan ketulan batu.  Lalu ditanyakan kepada Baginda sendiri dan Nabi saw berkata yang dia dah tak makan selama 3 hari.  Sayyidina Jabir telah kembali ke rumahnya dan bertanya kepada isterinya akan apakah makanan yang ada di rumah mereka dan tujuannya untuk memberi makan Baginda yang sudah 3 hari tidak menyentuh makanan. Isterinya mengatakan ada 2 biji roti dan kambing peliharaan mereka yang kurus.  Beliau menyembelih kambing itu dan menyuruh isterinya memasak untuk dihidangkan kepada Rasulullah saw seorang sahaja.

Sampai di parit, Sayyidina Jabir al Ansari berbisik kepada Rasulullah untuk menjamu Baginda saw ke rumahnya.  Katanya aku hanya ada roti dan kambing.  Tiba tiba Rasulullah saw berdiri di satu tempat tinggi dan mengumumkan yang Jabir al Ansari menjemput kesemua para sahabat yang mengali parit tersebut ke rumahnya kerana ada jamuan makan.  Sayyidina Jabir merasa sangat susah hati dan menyatakan kepada isterinya dan isterinya menenangkannya yang Nabi saw adalah kekasih Allah, Allah pasti membantu mereka.

Sesampai di rumah Sayyidina Jabir, Nabi Muhammad saw bertanyakan akan roti dan lauk kambing yang dimasak oleh isteri Sayyidina Jabir.  Nabi Muhammad saw sendiri mencedok dan membahagikan kepada kesemua tetamu Sayyidina Jabir yang seramai 1,000 orang dan Subhanallah, makanan itu cukup dan mengenyangkan tetamunya.  Nabi Muhammad saw juga mengatakan kepada Sayyidina Jabir, makanan masih berbaki untuk keluarganya.  Sayyidina Jabir terpana melihat sendiri, roti dan lauk kambing masih tidak luak.  

Sayyidina Jabir bersimpuh di hadapan Nabi saw, lutut bertemu lutut dan memegang tangan Baginda saw.  "ya Rasulullah jika aku tak yakin pada mu, siapalah aku ya Rasulullah"

Terdapat versi lain sedikit berkaitan kisah menarik di atas, untuk pengetahuan semua...tetap menyentuh hati...

--------------------------------------------------------------------------------------------
http://mujahidahsyahidfisabilillah.blogspot.com

Selepas Saiyidina Salman al Farisi mendapat ilham untuk mengorek parit besar keliling Kota Madinah, Rasulullah saw bersama 1000 tentera Islam terus menggali parit. Ketika sedang menggali parit, Rasulullah saw dan tentera Islam dalam keadaan sangat lapar disebabkan kehabisan bekalan makanan. Datang seorang sahabat mengadu kepada Baginda, ‘Ya Rasulullah, sesungguhnya aku dalam keadaan yang sangat lapar’ lalu menunjukkan 2 ketul ikatan batu di perutnya. Melihat keadaan itu, Baginda terus menunjukkan 3 ketul ikatan batu di perut baginda yang mulia, lalu fahamlah sahabat tadi bahawa Rasulullah saw lebih lapar darinya dan dia terus pergi.

Beberapa ketika kemudian, Baginda memanggil seorang sahabat, iaitu Saiyidina Jabir al Ansari. ‘Wahai Jabir, bolehkah engkau ke mari sebentar?’ Mendengar seruan Baginda, Saiyidina Jabir menyahut ‘Nyawa taruhanku’ sebagai adab dengan Baginda dan terus berlari ke arahnya. ‘Wahai Jabir, ada apa-apakah di rumahmu yang boleh dijamu untuk tentera-tentera Islam?’. ‘Tidak ada apa-apa ya Rasulullah saw, melainkan seekor kambing tua lagi kurus.’ Jawab Saiyidina Jabir. ‘ Pulanglah engkau ke rumah untuk bersiap-siap dan menjamu tentera Islam dengan kambing itu.’ Tanpa sebarang bantahan dia terus taat dan patuh kepada Rasulullah saw demi membuktikan cintanya.Langsung tidak terdetik di hatinya, cukupkah jamuan seekor kambing untuk seribu orang tentera. Sangat lurus hatinya terhadap Rasulullah saw. Saiyidina Jabir terus berlari pulang ke rumah dan menyampaikan berita itu kepada isterinya.

Si isteri terus menyiapkan bahan untuk dimasak, manakala Saiyidia Jabir menguruskan penyembelihan kambing, ditemani 2 org puteranya Sa’ad, 6thn, dan Sa’ed, 4thn. Seperti kanak-kanak lain, Sa’ad dan Sa’ed melihat bapanya menyembelih dengan penuh perhatian tanpa memahami hakikat peristiwa itu. Setelah selesai menyembelih, Saiyidina Jabir meninggalkan 2 orang puteranya di situ untuk menyambung proses masakan yang lain. Melihat keadaan bapa mereka yang sibuk, Sa’ad berkata pada adiknya, ‘Wahai adikku Sa’ed, mari kita bermain seperti apa yang bapa lakukan tadi,’ Sa’ed bersetuju lalu si abang menyerahkan tengkuknya. Sa’ed mengambil pisau tadi lalu menyembelih abgnya sehingga mati. Melihatkan perihal itu, Sa’ed berkata ‘Abang, jomlah main lagi, kenapa diam? . Melihatkan tiada respon daripada abangnya, kanak-kanak berusia 4thn itu terus berlari mendapatkan bapanya kerana rasa tidak sedap hati.


Sementara itu Saiyidina Jabir sedang menyiapkan unggun api yang besar untuk memanggang kambing tua tadi Setelah api marak membakar, kelihatan anaknya Sa’ed berlari dengan laju, lalu tersadung batu dan tercampak ke dalam unggun api yang marak dan besar itu. Saiyidina Jabir cuba untuk menyelamatkannya, malangnya tidak sempat, anaknya sudah menemui ajal. Mendapat tahu putera sulungnya juga sudah mati, dibawa kedua-dua mayat anaknya ke dalam bilik.


Atas dasar cintakan dan mentaati Rasulullah saw, kedua-dua suami isteri itu menyambung kerja-kerja memasak mereka. Kemudian Rasulullah saw tiba bersama dengan para tentera Islam di rumah Saiyidina Jabir. Melihatkan rumah Saiyidina Jabir yang agak kecil, berkatalah seorang sahabat, ‘Ya Rasulullah, sesungguhnya Rumah Saiyidina Jabir ini agak kecil, dan tidak mampu menampung bilangan kita yang ramai. Baginda berkata, ‘Sesungguhnya Allah dan Rasul lebih mengetahui’ dan Baginda terus melekapkan dua tapak tangannya ke dinding rumah Saiyidina Jabir dan menggerakkan kedua tangannya ke kiri dan ke kanan. Dinding rumah Saiyidina Jabir bergerak dan ruang rumahnya menjadi luas. Maka sekalian sahabat pun masuk dengan penuh beradab.

Di dalam rumah, setelah semua sahabat mengambil tempat duduk, makanan pun terus diagihkan mengikut sunnah Rasulullah saw yang mana tetamu yang duduk di hujung dahulu diutamakan. Kebesaran Allah dan mukjizat Nabi-Nya berlaku apabila makanan yg dicedok tidak kehabisan bahkan mencukupi untuk semua sahabat.

Kemudian sebelum makan, Baginda bertanya kepada Saiyidina Jabir, ‘Wahai Jabir, aku mendengar engkau mempunyai 2 org putera kecil, di mana mereka? Ajaklah mereka sekali makan bersamaku.


‘ Tidak apa Rasulullah saw, Tuan makanlah dahulu,’ jawab Saiyidina Jabir tidak mahu menganggu baginda menjamu selera jika diceritakan hal yg sebenar. Baginda berkata lagi,


‘Wahai Jabir, panggilah kedua orang puteramu itu, aku mahu makan bersama mereka’. Saiyidina Jabir menjawab lagi, tidak mengapa Ya Rasulullah saw, mereka ada di dalam. Tuan makanlah bersama sahabat dahulu.’ Lalu Baginda bertanya,’Apakah nama kedua orang puteramu itu wahai Jabir?’ ‘Sa’ad dan Sa’ed’ Saiyidina Jabir menjawab. Kemudian Baginda memanggil, ‘Wahai Sa’ad dan Sa’ed, keluar dan kemarilah kamu berdua datang menjamu selera bersama kami!’. Maka berlari keluarlah dua-dua anak itu mendapatkan Rasulullah saw dan mereka makan bersama. Kedua-dua orang anak itu hidup dan berketurunan seperti orang lain.

--------------------------------------------------------------------------------------------


BERSAMBUNG...PART 2

Semasa Perang Uhud, kerana mungkir janji dengan pesan Rasulullah saw, tentera Baginda saw diserang semula oleh musuh dan tentera muslimin kalah. Baginda saw terjatuh ke dalam lubang dan gigi baginda patah.  Musuh memanah dari belakang Baginda saw, untuk menyelamatkan Baginda dari tercedera, sahabat Nabi saw yang bernama Abu Dujanah telah menjadikan dirinya perisai.  Dikatakan belakangnya dipenuhi dengan panah seperti duri landak. 

Semasa menghalang diri Baginda dari kena tikam, Baginda saw menggunakan perisainya dan perisai itu pecah dan serpihan perisai terkena dahi Baginda saw.  Saad al Waqas telah menggunakan giginya untuk mencabut serpihan perisai pada dahi Nabi saw. Akhirnya serpihan itu tercabut dari dahi baginda saw  dan gigi Saad al Waqas tertanggal.

Sahabat bernama Malik b. Sinan apabila melihat dahi baginda berdarah, beliau meletakkan mulut pada luka dan menghisap darah yang mengalir.  Beliau menghisap dan menelan hingga darah berhenti mengalir. Lalu Baginda saw berkata " barang siapa yang bercampur dengan darahku, Allah haramkan api neraka padanya."

Ustaz AK juga menyelitkan kisah Mustafa Kamal Antartuk yang menderita sakit tanpa diketahui puncanya dan tiada penawar untuk meringankan beban kesakitannya itu. Semasa kematiannya, jenazah  tidak diterima bumi. Akhirnya ditanam di dalam konkrit.  Diantara kerosakan agama yang dibuat oleh Mustafa Kamal Antartuk ialah ;

Mustafa Kamal Ataturk
kubur mustafa kamal antartuk

....sesetengah informasi dari blog itsthemessage.wordpress.com1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt


2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi (sesuai dengan kehendak barat)

3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.


4. Beliau pernah menegaskan bahawa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden”

5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.

6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki


Al Quran yang diarah Mustafa Kamal Ataturk ditulis dalam bahasa Turki

7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.

8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh bandar Turki.


Mustafa Kamal Ataturk

9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

10. Agama Islam juga dibuang sebagai Agama Rasmi negara.

11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan

12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam

17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.

18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun.

Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.Perginya Khalifah Uthmaniyah terakhir yang tidak menjual walau seinci pun bumi Palestin walaupun telah ditawarkan berbilion dolar oleh pertubuhan Yahudi sedunia.

..........................................................................................................

Ustaz AK juga menceritakan perihal Sultan Muhammad Al Fateh yang berjaya menawan Kota Kontantinopel.  Beliau memetik kata kata Sultan Muhammad Al Fateh : " siapa yang tidak bangun tahajud tidak layak berperang", sempat juga beliau membandingkan dengan anggota tentera yang kita ada... 

(dengan sedikit tambahan dari admin untuk maklumat tambahan)

Selepas berjaya menahluki kota besar itu, Sultan Muhammad Al Fateh telah berjaya mencari kubur sahabat baginda yang sangat masyur dengan wasiatnya iaitu Abu Ayub Al Ansari; 

"Aku mendengar baginda Rasulullah saw mengatakan seorang lelaki soleh akan dikuburkan di bawah tembok tersebut dan aku juga ingin mendengar derapan tapak kaki kuda yang membawa sebaik-baik raja yang mana dia akan memimpin sebaik-baik tentera seperti yang telah diisyaratkan oleh baginda.

Kubur Abu Ayub Al Ansari telah digali dan didapati mayatnya masih elok seperti baru meninggal dunia.  Sultan Muhammad Al Fateh ingin memberi penghormatan dengan memegang kakinya tetapi kaki itu bergerak seolah olah tidak mengizinkan diperlakukan sedemikian.

Kisah Abu Ayub Al Ansari ; Semasa Rasulullah saw tiba di Madinah, berebut rebut orang ansar mengajak Baginda saw tinggal di rumah mereka.  Untuk berlaku adil, Baginda saw berkata di mana untanya berhenti, disitu Baginda saw akan tinggal.  Lalu berjalanlah unta tersebut ke dalam kota Madinah sehingga unta itu berhenti di hadapan sebuah rumah, sudah tentu pemiliknya Abu Ayub Al Ansari.  

Rumah Abu Ayub ada dua lantai atau dua tingkat.  Beliau menyarankan Baginda duduk di atas tetapi Baginda saw mengatakan ingin duduk di bawah sahaja.  Ketika itu musim sejuk dan Abu Ayub keresahan tinggal di atas apabila mengenangkan Baginda saw ada di tingkat bawah.  Sehinggakan pada satu hari, beliau tersepak cawan yang ada air,  cepat cepat dilapnya dengan selimutnya kerana ditakuti terkena kepada Baginda saw tersayang...dan beliau tidur kesejukkan dengan selimutnya yang basah.


Selepas peristiwa itu, Baginda saw telah diminta tinggal di atas rumah, manakala beliau tinggal di tingkat bawah.  Semasa musim panas, Baginda saw yang tinggal di atas rumah berpeluh peluh kepanasan.  Peluhnya menitik hingga ke bawah rumah.  Peluh Nabi saw dikatakan sangat harum seperti kasturi, begitu juga kencing dan najisnya wangi.  Abu Ayub Al Ansari telah menganga dari bawah rumah untuk menadah setiap titisan peluh Rasulullah saw yang jatuh ke bawah sehingga Rasulullah saw tersedar akan perbuatan beliau. Beliau mengatakan kepada Rasulullah saw, "peluh mu menitis ya Rasulullah, aku tahu peluh mu lebih HARUM dari KASTURI aku sayang kamu ya Rasulullah, aku minum peluh kamu ya ..."Lalu Baginda saw mengatakan "sesiapa yang meminum peluhku, Allah swt akan mengharamkan api neraka kepada mereka" 


Ustaz AK mengalirkan airmata sambil menyatakan kesedihan akan Nabi saw tidak ada disamping kita untuk mendapat barakah seperti para sahabat nabi....

........................................................................................................................

Digambarkan akan keindahan Rasulullah saw;

Rambutnya ikal hitam, berketak ketak hingga ke bahu. Apabila ditiup angin, rambutnya melambai lambai seperti daun ditiup angin.

Kulitnya putih kemerah merahan.  

Matanya bulat. Bila Baginda saw marah, matanya akan menjadi merah

Keningnya melengkung cantik

Hidungnya tajam berkilat..mancung yang cantik

Bibirnya apabila tersenyum, seperti bulan purnama

Giginya tersusun rapi

Semasa Baginda saw wafat, giginya tetap cantik seperti bintang bercahaya

Satu urat janggutnya, satu bidadari

Bahunya bidang dan sederhana

Dari dada hingga ke bawah, sama

Ada bulu yang halus menghiasai perutnya

Kakinya besar, apabila berjalan cepat, tumitnya tidak diangkat

Kepalanya besar sesuai dengan tubuh badannya

Baginda beristigfar 100 kali setiap hari.  (Amalan ini akan membuang sifat sombong yang ada pada diri kita)

Baginda makan guna tiga jari kerana Baginda saw makan roti.

Ustaz AK berpesan, ketika hendak makan bacalah Bismillah, diikuti dengan doa makan dan bismillahillazi...Ikut budaya kita yang makan nasi, ambil nasi letakkan dimulut dahulu sebelum mencapai makanan yang ada di hadapan kita.  Jika lupa baca bismillah, baca doa terlupa ;

 

Kita dilarang mengguna tangan kiri kerana ia adalah perbuatan syaitan.

Ambil apa sahaja di hadapan dahulu baru dicapai yang jauh dari kita.

Nabi Muhammad saw mengamalkan menitip garam dilidahnya sebelum makan.  Ini kerana garam mengandungi alkali yang boleh meneutralkan perut yang berasid.

Diakhiri dengan Alhamdulillah. 

Hasil carian imej untuk doa lupa baca bismillah sebelum makan

Terselit kisah lucu orang yahudi tidak suka sendawa kerana dianggap bad manners.  Jika kentut, perbuatan yang sangat bagus.  (admin) Sebenarnya kita diminta makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.  Jadi tak sempatlah nak sendawa...dan selalunya kita makan sampai kenyang dan akan menghasilkan sendawa.  Amalannya kita akan mengatakan Alhamdulillah tetapi sebenarnya perbuatan itu adalah makruh...

Ketika Nabi Adam as bersin,  jantungnya telah terhenti seketika.  Selepas itu Nabi Adam as mengucapkan Alhamdulillah selepas jantungnya berdenyut kembali.

Jangan minum semasa makan

Kencinglah dahulu sebelum membuang air besar, dan istinjak guna tangan kiri

Ketika minum, jangan meneguk sekaligus tetapi tiga kali teguk

Ketika masuk tandas, gunalah kaki kiri dahulu ketika melangkah masuk

Jangan lupa doa masuk tandas, kerana ada syaitan jantan dan betina di dalam tandas

Tutuplah kepala samada guna tangan, kain atau spander pun boleh (lawak ustaz AK)

Ustaz AK kongsikan kisah seorang kawannya yang telah pergi ke sebuah hotel untuk satu mesyuarat.  Sebelum masuk ke dewan, beliau pergi ke tandas dahulu.  Oleh kerana tiada apa yang hendak digunakan bagi menutup kepalanya, beliau telah menggunakan seluar dalamnya untuk menutup kepala.  Selesai hajat, beliau kembali semula ke arah dewan dan rasa pelik kerana receptionist yang menyambutnya tersenyum simpul kepadanya.  Lalu diberitahu akan kepelikkan yang ada pada dirinya,  dia jadi sangat malu kerana lupa menanggalkan seluar dalam yang menutupi kepalanya tadi...

Ketika keluar tandas, bacalah doa juga;Ketika kencing, duduklah untuk mendapat pahala.  Berdiri hukumnya makruh walau tiada manusia yang melihat.

Semasa tidur, lambung hendaklah diarahkan ke kiblat

Bacalah doa dan 3 Qul sebelum tidur.  Lalu ditiup ke tapak tangan, disapu ke muka dan dilurut ke atas kepala lalu dilurut sehingga ke hujung kaki dan tangan.

Kalau boleh bacalah Al Mulk sebelum tidur, Allah swt jamin jauh dari azab kubur..

Ketika bangun tidur bacalah doa;Ustaz AK dapat petua dari seorang kawan ketika di Madinah, ketika bangun dari tidur tepuk tepuklah pipi dan pukul pukullah tangan.  Sesiapa yang mengamalkannya akan merasa nikmatnya.


BERSAMBUNG.... PART 3

Ustaz AK juga menyatakan yang Nabi Muhammad saw sangat sayangkan orang miskin. Beliau sangat menyayangi Sayyidina Ali dan Sayyidina Abu Bakar.  

Ustaz berpesan kepada para wanita, tidurlah di celah ketiak suami kerana ianya adalah sunnah.  

Nabi Muhammad saw pernah tertidur di riba Sayyidina Ali sehingga Sayyidina Ali terlepas solat asar.  Dia tidak sampai hati mengerakkan insan kesayangan ini yang lelah tertidur dipangkuannya.  Sehinggalah matahari hampir terbenam, Nabi Muhammad saw terjaga dari tidurnya dan terkejut kerana Sayyidina Ali masih memangkunya dan mengatakan "bukankah kau belum solat asar.  "kau kan kekasih Allah" kata Sayyidina Ali apabila dipersoalkan akan perbuatannya itu.  Lalu Nabi Muhammad saw telah berdoa kepada Allah swt supaya dapat menarik kembali waktu yang terlepas supaya Sayyidina Ali dapat melakukan solat asar.  Atas perintah Allah swt, matahari telah naik sejengkal untuk meraikan Sayyidina Ali yang sangat cintakan kekasihNya itu.  Sayyidina Ali melunaskan waktu asar yang telah terlepas darinya sebelum itu.

Pesan Ustaz AK lagi,  ibubapa adalah taman syurga.  Ibu kita adalah rezeki kita.  Dia menceritakan pengalamannya satu ketika sebelum dia aktif sebagai penceramah. Tugasnya hanyalah sebagai guru biasa dengan pendapatan yang sederhana.  Apabila melawat ibunya di kampung, dia telah memberi ibunya sebanyak RM 200.00, kebetulan hanya itu sahaja yang ada di dalam poketnya dan percaya ada rezeki lain yang akan Allah swt beri sekiranya dia berbuat baik kepada ibunya.  Keyakinannya diimbal dengan rezeki mendapat RM 4,000.00 kerana mengantikan seorang ulama ketika memberi ceramah di dalam satu majlis.

Ustaz AK melancarkan tabung derma untuk Surau Tanah Wakaf.  Ustaz AK mewar warkan akan derma tersebut akan mendapat pahala yang berpanjangan bila wang tersebut diguna pakai untuk kegunaan surau dan orang ramai.  Alhamdulillah, kutipan derma pada malam tersebut sangat memberansangkan dan wang tersebut akan disalurkan untuk menyempurnakan pagar yang belum siap sepenuhnya, membayar segala macam bil dan lain lain aktiviti sepanjang 2015 ini.  Terima kasih yang tidak terhingga dari kami pihak AJK Surau Tanah Wakaf, segala derma Insya Allah mendapat imbuhan dariNya yang Maha Pemurah dan Penyayang.

Ustaz AK menyambung kembali ceramahnya, 

Redha dan syukurlah akan pasangan kita kerana asas bahagia adalah redha.  Biar buruk macam mana pasangan kita, seandainya kita terima dengan ikhlas kerana Allah swt, InsyaAllah kita akan rasa bahagia.

Ustaz AK menceritakan tentang seorang pemuda yang selalu mengikuti ceramahnya dan sentiasa duduk di hadapannya.  Sebelum itu dia seorang yang sangat bebas, minum arak dan zina.  Cerita buruknya disebarkan di facebook hingga ramai orang tahu akan kisahnya yang sangat aib.  Apabila ditanyakan kepadanya lalu dijawab oleh pemuda tersebut " tak apa ustaz, kalau dia buka aib saya di dunia, kalau di akhirat Allah swt yang buka..dia redha

Bersyukurlah banyak banyak.  Mata yang menangis itu adalah milik kita.  Mendengar azan adalah satu nikmat.  Pelbagai nikmat anggota badan yang kita miliki..lakukanlah amalan ibadah.

Ustaz AK menutup ceramahnya dengan sepotong pantun lucu, 

" pergi ke dubai membeli maruku, Makcik...bye bye..., Pak Cik....i love you"

Majlis ditutup dengan ucapan ribuan terima kasih dari Pengerusi Majlis kepada semua penderma dan para jemaah yang hadir menyemarakkan majlis pada kali ini.

Selesai solat isyak,  tetamu dihidangkan dengan makan malam.  Alhamdulillah.

Semoga berjumpa di lain masa...Assalamualaikum wbkt..

No comments:

Post a Comment