Saturday, 13 September 2014

BUAH CERI DAN KHASIATNYA

Assalamualaikum wbkt..

Kenal tak buah ceri... bukan ceri yang selalu letak atas kek tu tapi buah ceri hutan yang terdapat kat Malaysia nii.. masih tak kenal..haa ini gambar dia..


Rupanya seakan buah ceri yang biasa kita lihat, tapi lain sangat dari segi rasa dan isi.  Isi dia penuh dengan biji halus tetapi manis gila. Hijau menandakan masih muda, bila merah baru boleh makan, lagi merah lagi manis rasanya.


Buah ini kurang popular dikalangan manusia sebab selalunya dimakan oleh burung dan kelawar jerr...alasan tak nak makan sebab tak nak jadi burung ngan kelawar..heheh..

Tapi mama tak peduli, nak jadi burung kerr..kelawar kerr..selagi boleh makan..cuba laa..sedap makan banyak..tak sedap makan sikit.. makan laa kau burung.. 

Tapi sedap gak..jadi dekat segenggam ku baham...kuang kuang kuang.. al maklumlaa pokoknya kat depan rumah jerr.. tak tanam, tapi Allah swt bagi jerr..jangan tolak rezeki..jadi share ngan burung..bolehkan burung burung..

Pokok dia tak payah tanam tanam.  Tak payah nak jaga, nak siram atau nak baja.  Dek suburnya bumi Allah swt ini, bila burung burung yang makan ceri mengeluarkan najis, biji halus ceri tadi tak terhadam dek perut burung, jadi buah tu membenih dengan sihat bila jatuh ke tanah.  Pokok itu akan hidup di mana mana sahaja selagi tiada siapa yang memusnahkan pokoknya.

Ini pulak rupa pokok dia.. Sangat besar, tinggi, rendang dan meneduhkan sesuatu kawasan tempat dia hidup. Dahannya kecil , panjang dan berdaun kecil. Setiap dahan melentuk ke arah bumi.  Berbuah sepanjang tahun dan tersuruk di balik daun.. 


Jangan kata takda khasiat.  Rupanya banyak khasiat yang terdapat pada buah ceri ini..antaranya..

Pada setiap 100 grm buah ceri terdapat;

Air (77,8 g)
Protein (0,324 g)
Lemak (1,56 g)
Serat (4,6 g)
Kalsium (124,6 mg)
Fosfor (84,0 mg)
Zat besi (1,18 mg)
Karotin (0,019 mg)
Vitamin B1 (Tiamin) (0,065 mg)
Riboflavin (0,037 mg)
Niacin (0,554 mg)
Vitamin C (Ascorbic Acid atau antioksidan) (80,5 mg)

Selain dari itu bertindak sebagai antiseptik atau antibakteria. 

Antispasmodik (kejang pada saluran cerna yang mungkin disebabkan diare, gastritis)

Meringankan sakit kepala


Meringankan gejala awal flu dan pilek

Anti diabetes

Anti inflamasi (anti peradangan)


Ada jiran mama mengatakan daun ceri juga sangat bagus untuk pengidap diabetes. Caranya dengan merebus daun ceri sebanyak tujuh helai dengan air biasa, dan minum seminggu sekali..boleh turunkan paras gula dalam darah.. mama tak cuba lagi sebab mama takda penyakit tu..

Di perbagai negara buah ceri dikenali dengan pelbagai nama, di Indonesia dikenali sebagai buah kersen, capolin, palman, puan (Mexico), capulin blanco (Guatemala dan Costa Rica), capulin de comer (El Salvador), takop farang atau ta kob farang (Thailand), kakhop (Kamboja), cay trung ca (Vietnam), Jamaican cherry, Panama berry, Singapore cherry (Inggris), Chinese cherry atau Japanese cherry (India).

Semoga memberi manfaat..daa






No comments:

Post a Comment