Thursday 3 July 2014

KEK BATIK CHEESE LAA PULAK

Assalamualaikum wbkt..

Heheh..selit satu resepi baru...alahai dari member fb...terima kasih yer kawan..

Kalau nak rasa meh kita buat untuk raya ni..boleh makan sama sama...kan kan kan..

gambar pinjam


Kek Batik Cheese

Loyang 8" persegi

BAHAN2:

50g Serbuk Koko
100g Milo
100g Gula Pasir
200ml Air
100g Mentega
2 bj Telur
400g Biskut Marie - patah2kan


CARA2:

1. Campurkan koko, milo, gula & air ke dlm kuali.
Masak dgn api yg sederhana, kacau sehingga larut.
2. Masukkan mentega sehingga larut.
3. Kecilkan api, masukkan telur & kacau sehingga pekat dalam 30 saat & padamkan api.
4. Masukkan biskut dan gaul sehingga rata dan biskut di saluti sepenuhnya.
5. Padatkan ke dlm loyang yg di alas dgn kertas aluminium.

LAPISAN CHEESE:

250g Cream Cheese
1 bj Telur Gred A
2 sb Gula Halus (Along guna 1/4 cwn)

- Putar kesemua bahan sehingga kembang & tuangkan ke atas kek batik tadi.
- Bakar 160C (api atas shj) selama 5 minit.
- Sejukkan di dlm petisejuk sebelum di potong/hidangkan.








No comments:

Post a Comment