Sunday 1 September 2013

SOTO ISTIMEWA DARI SINGAPURA

Assalamualaikum wbkt...

Jangan kata mama malas dah nak update blog...line internet mama memang dengki gila ngan mama kot.  Baru hari ini dapat sign in..itu pun kena tunggu lama..cehh betul..

Bila ada rezeki macam ini barulaa dapat melepas gian mengetuk ngetuk papan kekunci yang menjadi aktiviti senaman jejari mama yang gebu mongel ni haa..tu sebab maintain runcing walau badan kuang kuang kuang...heheh..

Hari ini mama nak syer satu resepi dari jiran mama kat sebelah rumah.  Masa raya hari itu dia masak mee soto tapi lain dari yang lain..lain guana itu..?

Lain sebab soto dia tak guna sop biasa kita buat tu laa..dia guna kuah kurma, tapi style sama macam soto biasa..ada sambal kicap bagai...

Mama suka tapi tak tahu laa dengan kau orang..tetapi kalau nak mencuba kelainan..sila laa yerr..

Sorry gambar takda...


Bahan Bahan Hiasan

Mee Kuning atau Mee Hoon      1 kg
Sawi                                     1 ikat
Tauge                                   RM 1.00
Daun Bawang/Sop                   RM 1.00
Cili Potong
Limau
Bawang Goreng
Sambal Kicap

Bahan Kuah

Ayam                          1/2 ekor
Fish Ball                     1 pkt
Fish Cake                    1 pkt
Rempah Kurma            1 senduk
Bawang Besar             1 biji
Bawang Putih              3 ulas
Halia                          2 inci
Santan                       1 biji kelapa

Cara

1. Blander bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis bersama dengan rempah kurma hingga wangi.  Masuk ayam yang telah dipotong kecil dan biarkan kecut sekejap. Masuk sedikit air dan letak fish ball dan fish cake tadi. Tunggu hingga kelihatan kembang baru masuk santan, banyak mana dan pekat bagaimana..terpulang kat kita yerr..pastu letak garam secukup rasa.  Nak sedap lagi tambah serbuk perasa...kalau suka..

2. Celor mee, tauge dan sawi. Letak dalam mangkuk dan hias atasnya dengan sawi dan lain lain tu yer..tuang kuah soto kurma tu..haa jangan lupa sambal kicap dia untuk rasa yang sangat mengancam..

Sambal Kicap

Cili Padi          1 genggam atau lebih
Bawang Putih  3 ulas
Gula               1 sudu kecil
Garam            1 sudu kecil
Kicap             ikut banyak mana kita suka..
Asam Limau







No comments:

Post a Comment