Wednesday 17 April 2013

OOO..KUIH DANGAI NAMANYA




Assalamualaikum wbkt..

Slow betul mama sekarang kan.. putus idea, malas atau takda masa..semuanya kusalahkan...heheh..

Pernah tengok tak kuih yang serupa seperti gambar di atas..?  Pertama kali mama tengok ketika baru menjejak kaki ke Kuala Lumpur, masa itu Pudu Raya adalah pintu masuk mama untuk ke dunia pencakar langit yang memang serius tak wujud kat kampung..

Rupa dia tak menarik langsung jadi tak pernah beli dengan kehendak diri sendiri.  Cuma pernah rasa sekali, itupun sebab kakak mama yang beli..pertama kali rasa...ermmm...sedap rupanya kuih ini..tapi mama masih tidak membelinya dengan tangan mama sendiri..sebab rupa dia tak cun..heheh..

Sebenarnya...namanya pun mama tak tahu.  Cuma baru baru ini terlihat di halaman FB...oooo....itulah namanya...macam nak buat laa pulak bila dah tahu resepi...nak cuba....




KUIH DANGAI TRADISIONAL

Bahan-bahan : 

3 biji kelapa parut, sebaiknya kelapa yang muda
1 paket tepung pulut (500gm)
Secubit garam
2 sudu gula pasir

Untuk taburan 

Gula putih secukupnya
Gula merah secukupnya (tak guna pun takpa)

Cara-cara : 

1. Gaulkan kelapa parut, tepung pulut, secubit garam dan 2 sudu besar gula.
2. Bahagikan kepada 2 bahagian.
3.Tekan satu bahagian ke dlm loyang yg telah dilengser sedikit minyak masak.
4. Taburkan gula putih dan gula merah secukupnya ikut selera masing-masing.
5. Tuangkan separuh lagi adunan dan tekan padat.
6. Bakar dlm oven pada suhu 175 darjah celcius sehingga agak kekuningan.


tak payah pening pening cari acuan..bakar jer dalam dulang

No comments:

Post a Comment