Sunday, 12 April 2015

KHASIAT HALIA

Assalamualaikum wbkt..

Mama sebenarnya memang suka mengulam..apa sahaja yang dipanggil ulam, pasti mama ulam ulamkan..

Sedari kecil mama dah terbiasa ikut gaya makan mak yang membesarkan mama dengan segala macam sayur kampung...Kalau cerita petai, jering, kerdas bukanlaa sesuatu yang busuk tetapi sesuatu yang enak untuk dihidang kepada keluarga dan tetamu.  Kalau tak ada ulam..macam tak best jerr masa makan..

Bila luar dari ulam bermusim itu, mak mama ada alternative lain, dia dah standby petai jeruk dan jering tanam yang keras kehijauan.  Jadi walau bukan musim petai atau jering..bekalan sentiasa ada.  Huhu..petai jeruk pun marvelous tau...hahaha..., jering tanam pula kena rendam dulu kasi kembang dan lembut balik isi dia..haa ulam laa petai rendam tu dan tanggunglaa baunya yangg...huhu...tapi kat kampung time tu biasa jerr kalau bau bauan ini..cuma semenjak duduk pekan dah jarang nak makan sebab awak sendiri pun dah tak suka bau bauan itu..heheh..

Kalau takda sangat benda nak diulam, barulaa terhegeh hegeh mengulam mangga muda, pucuk ubi rebus, pisang muda, pucuk gajus, pucuk mangga, pucuk betik, pengaga kampung, bawang mentah, uiiiii...cukuplaa tu...kang bertambah pelik pula orang orang pekan kat sini membacanya..hahahaha...

Eh lupalaa pulak tajuk utama kat atas tu kan...khasiat halia.  Disebabkan angin banyak dalam badan, nak buang angin terlebih, mama bergasak mengulam halia..orang kata ulam halia muda..haa lantak..mama ulam halia tua...pedas..ranggup dan sedap...entah apa apalaa selera mama nikan...segalanya sedap...badan tak sihat tapi selera masih mantap woo...tu sebab badan mengebu gebu..hahahaha...gelakkan diri sendiri..

Copy paste jerr..harap memberi manfaat kepada semua...tadaaa....

---------------------------------------------------------------

10 Kelebihan Halia yang Mungkin Kita Tidak Tahu



Halia banyak digunakan dalam masakan melayu. Tak lengkap rasanya kalau bahan ini tiada di dapur kerana kebanyakan masakan berasaskan herba menggunakan Halia.

Tahukah anda Halia juga bermanfaat dari segi kesihatan. Ada 10 kelebihan halia yang mungkin kita sendiri tidak tahu:


ginger

1. Halia Mengekalkan Peredaran Darah Normal. 
Halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu untukmemperbaiki aliran darah, serta membantu mengelakkan kesejukan, demam dan peluh berlebihan.

Lelaki di dalam video di bawah pernah terbaring 2 kali tak boleh bangun sebabTEKANAN DARAH TINGGI. Ikuti pengalaman beliau mengatasi masalah ini.






2. Memulihkan Mabuk dalam Perjalanan
Halia adalah penawar yang diketahui berkesan untuk loya yang dikaitkan dengan mabuk. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi dalam kajian kadet tentera laut, mabuk laut akan berkurangan apabila diberi serbuk halia.

[Bacaan Lanjut: Peppermint Ginger Shaklee Boleh Bantu Hilang Mabuk]

3. Meningkatkan penyerapan nutrien dalam usus.
Ginger meningkatkan penyerapan dan merangsang nutrien penting dalam badan. Ia terjadi kerana halia meransang rembesan enzim gastrik dan enzimHal ini dengan merangsang perut dan rembesan enzim pankreas yang membantu penyerapan nutrien.

4. Pencegahan Demam dan Selesema. 
Halia telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai rawatan semula jadi untuk demam dan selesema di seluruh Asia. Kajian di University of Maryland Medical Center mendapati, untuk merawat demam dan selesema di kalangan orang dewasa, rendam 2 sudu besar halia segar yang dicincang dalam air panas dan diminum dua hingga tiga kali sehari


5. Mengurangkan Ketidakselesaan Perut.
Halia sesuai dalam membantu pencernaan, seterusnya meningkatkan penyerapan makanan dan mengelakkan sakit perut. Halia dapat mengurangkan keradangan seperti juga aspirin dan ibuprofen

6. Mencegah Barah Usus. 
Satu kajian di University of Minnesota mendapati, halia boleh melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser kolorektal/ Usus.

7. Mengurangkan kesakitan dan keradangan. 
Halia mengandungi beberapa bahan-bahan anti-radang yang paling mujarab dan merupakan ubat penahan sakit semulajadi yang kuat.

8. Melawan Masalah Pernafasan yang biasa. 
Jika anda mengalami penyakit pernafasan biasa seperti batuk, halia membantu dalam mengembangkan paru-paru anda dan melonggarkan kahak kerana ia adalah ekspektoran semulajadi yang mencairkan dan membuang kahak. Dengan cara ini anda boleh dengan cepat pulih daripada kesukaran bernafas.

Lelaki dalam video di bawah tak perlu membawa inhaler dia ke mana-mana lagi. Asma dan masalah pernafasan beliau dah tak datang lagi. Apa rahsia beliau sehingga nampak begitu sihat dan cergas?


Rawatan Asma Kronik? Inhaler Bukan Kawan Baik Dia Lagi from iReach HD on Vimeo.


9. Rawatan Kanser ovari. 
Serbuk halia mendorong mematikan sel dalam sel-sel kanser ovari.


10. Menguatkan imuniti. 
Halia membantu meningkatkan sistem imun. Pengambilan sedikit halia sedikit sehari boleh membantu mengurangkan risiko strok dengan menghalang lemak melekat pada arteri.

Ia juga mengurangkan jangkitan bakteria dalam perut, dan membantu melegakan batuk dan kegatalan tekak.


11. Mengurangkan Morning Sickness. 
Halia berjaya mengatasi kes morning sickness dan ketidakselesaan perut sebanyak 75 peratus.

http://tipsihatselalu.blogspot.com


No comments:

Post a Comment