Saturday, 10 September 2011

KUIH GUNTING ATAU MABAL

Kuih tradisi yang masih kekal hingga ke hari ini.  Kat rumah mama kuih ni adalah wajib ada disamping tart nenas yang manis...
kuih gunting masa raya 2011...mak mama panggil kuih mabal

Bahan


Tepung Gandum                             1 kg
Ikan Bilis                                        1 cawan
Bawang Putih                                 6 ulas
Bawang Besar                                1 biji
Jintan Manis                                  2 sudu besar
Kari                                                1 sudu besar
Tepung Ubi                                    1 cawan
Marjerin                                         1/2 cawan
Minyak Panas                                1/2 cawan
Daun kari                                      1/2 cawan cincang halus
Serbuk cili                                       1 sudu besar (cili blendar pun boleh)
Garam dan perasa
Air secukupnya


Cara


Campur semua bahan dan uli hingga menjadi doh karipap.  Potong atau gunting ikut suka kamu.  Goreng hingga kuning keperangan.  Toskan atas towel kering untuk serap minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.  Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment