Wednesday, 3 August 2011

SAGU MATA IKAN

kuih sagu mata ikan kesukaan mama

dah dilupak dengan kelapa

Wah..wah...rajin betul korang membuat kuih di bazaar ramadan yaa...ish ish..sesekali turun padang merasa keenakan air tangan sendiri apa salahnya.  Jom cuba resepi kuih sagu ni...tersangatlah mudah tetapi memerlukan kesabaran,  ermmm bila dah jadi hati berbunga bunga dan senyum mekar menghiasi bibir...sedap pulak tu lebih lebih lagi untuk berbuka puasa..sejuk jer masuk kat anak tekak yang dah seharian kekeringan dan kepanasan..nyum nyum.nyum

Bahan


Sagu mata ikan              1 cawan direndam sekejap dan tapis
Air                                  3 cawan
Gula                              3/4 cawan
Sirap                              ikut suka
Kelapa & garam           untuk salut




Cara

  1. Campurkan air dan sirap.  Masuk dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Barulah dimasukkan sagu tadi.  Kacau rata selama 10 minit barulah dimasukkan gula
  3. Kacau lagi hingga gula cair dan adunan menjadi likat.
  4. Angkat dan isi dalam bekas.  Kukus semula sehingga putih putih itu hilang dari pandangan mata..hehehe..
  5. Sejukkan dan potong kuih mengikut bentuk yang kita suka. Lepas tu salut dengan kelapa dan garam.
  6. Oh yer..pastikan kelapa ngan garam digaul dan kukus sekejap untuk mengelakkan dari cepat basi...selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment