mama pinjam gambar lagi...takpa laa kan...kan... tapi ghupa dia sebijik cam kuih udang mama |
Bahan
Tepung 1 kg
Mauripan 1 pkt
Tauge 50 sen
Daun bawang 50 sen hiris nipis
Kunyit 1 sudu @ lebih ikut kepekatan warna yang kita suka
Gula 1 sudu
Garam ikut masin yang kita suka
Minyak 2 sudu
Air secukupnya
Udang kecil @ besar ikut suka secukupnya
Cara
- Gaulkan semuanya sekali dalam satu bekas kecuali minyak dan garam. Masukkan air...kacau dan akan menghasilkan adunan seperti cokodok ikan bilis yang selalu kita buat. Pastu barulah dimasukkan garam dan minyak tadi, gaul sebati. Guna tangan yer dik non baru ngam.
- Peram adunan dalam 1 jam atau hingga kembang. Bolehlah kita goreng.
- Kalau nak sebijik macam kat gambar kita kena guna senduk lauk, rendam dahulu senduk dalam minyak panas seketika, barulah diangkat dan letak adunan kuih dan udang..goreng hingga agak agak dah masak guna pisau cungkil kuih dari senduk dan biar dalam minyak hingga kuning keemasan dengan api sederhana. Nak tahu dalamnya dah masak belum..cucuk dengan lidi..kalau masih mentah lidinya akan basah, kalau dah masak lidinya bersih.
- Kalau malas nak guna senduk kau tuang jer kat tepi kuali yer dik non....dah masak bawah dia tolak jer kat dalam kuali...tunggu hingga masak
- Pastu toskan minyaknya guna towel good morning atau kertas turas supaya tak oily.
- Hidang dengan kuah tauhu sumbat
Cara buat sos dia (sos tauhu sumbat)
Cili kisar 1 senduk
Bawang putih 1/2 labu digoreng hingga masak
Gula 1 cawan
Air 1 cawan
Garam ikut suka
Jus limau @ cili sos@ cuka ikut suka
- Blander jer semua tu dik non sampai halus....rasa masam, masin, manis dan pedas. Jika ada yang kurang tambah lah yerr..
No comments:
Post a Comment