Thursday, 10 November 2011

MASAK OTAK LEMBU

camni laa rupa otak lembu yang masih segar...
Biasalaa bila musim korban ni kan...hehehe..apa yang boleh dimakan...ambeekkk...

Tapi bab otak ni mama memang tak boleh layan..geli yang amat.  Tetapi sebagai info boleh laa untuk kongsi dengan kau orang semua.

Hanya orang yang expert jer boleh mengeluarkan otak lembu tanpa kerosakan.  Memang payah..bayangkanlah nak pecahkan kepala lembu yang besar tu,  kalau tak sabar memang tak cantik hasilnya.

Orang Negeri Sembilan terutama dikalangan otai otai tersangat suka dengan gulai otak ni.  Mereka kata "umangaii..sodap amek..kono pulak dicampur dengan daun kunyit..mentuo lalu pon tak nampak doh.."


otak yang telah siap digulai

Selalunya otak ni dimasak gulai lemak cili api dan dicampur dengan daun kunyit atau jantung pisang.  Ada juga yang buat sop atau kerutuk...sudi kerr nak makan..oh tidak!



3 comments:

  1. hehehe...cuba try test..fear factor

    ReplyDelete
  2. Kalau masak Kerutuk lg sedap. Kalau nak rasa, silalah ke restoran Syed di Pekan Rantau Panjang, Kelantan. sedaaaapp.

    ReplyDelete