roti arab mama..serius |
Gebu cam mama juga. Sedap dimakan begitu saja, dicicah dengan sambal, kuah kari atau apa sahaja yang terlintas dikepala tu...janji sedap anak tekak korang.
Bahan
A
Yis 1 pkt
Gula 1 sudu besar
Air 1/4 cawan
Satukan dan biarkan berbuih sebentar. Bagus guna air suam suam kuku supaya yis cepat kembang.
B
Tepung 1/2 kg
Garam 1 sudu kecil
Gula 1 sudu besar
Susu Cair 200 ml @ 3/4 cawan
(kalau takda susu cair guna ajer susu tepung 1/2 cawan, air 3/4 cawan, susu manispun boleh tetapi jangan masukkan gula bagi dua dua bahagian bahan tadi, air tetap sama)
Air tambahan
standby jika tepung kurang lembut , kalau melekit dohnya tak payah masukkan. Mama suka uli lama lama sekurang kurangnya 15 minit, hasilnya roti lembut sesangat.
Cara
- Satukan bahan A dan B. Uli rata dan keadaan doh agak melekit, biarkan..memang macam itu. Tutup besen dengan towel, peram 1 jam.
- Selepas sejam tumbuk tumbuk doh, bagi 10 ketul. Jangan lupa sapu tangan dengan tepung, dan tabur doh tu dengan tepung supaya tak melekat ke tangan. Dulang tabur tepung juga.
- Bulat bulatkan dan letak atas dulang, buat hingga habis.
- Panaskan minyak dengan api sederhana, gelek roti tadi dengan pencanai, biar kelihatan bulat dan leper, goreng hingga kuning keemasan. Dah siap..selamat makan.
No comments:
Post a Comment