Friday 20 April 2012

TART WITH FRESH CREAM

Assalamualaikum wbkt..


Excited betul nak membaking bila stock ada kat rumah,  balance fresh cream masa buat birthday Amin masih ada lagi..ermmm..nak buat apa erk..? yupp..dapat idea buat tart letak fresh cream atas dia..tentu yummy..


Tepung, gula, telor...ohh kena beli butter jerr..yes yes yes






packing  baru fresh cream dari vivo ..ada macam macam jenis tetapi mama dah biasa guna yang ini
fresh cream yang telah siap dipukul..teknik pi cek balik  kat artikel lalu


Sediakan pastry tart seperti resepi yang lalu,  cuma hias atas dia dengan fresh cream.  Untuk mendapatkan hasil yang cantik pipekan cream guna nozzle.  Corak suka hati dan letak jem atau filling kesukaan atas fresh cream...


letak buah buahan dah jadi fruit tart..sangat mudah









Pastry

Butter                250 grm
Gula Ising          80 grm
Kuning Telor      2 biji
Tepung               440 grm
Esen Vanila        1 sudu kecil

Kembangkan butter dan gula, diikuti esen dan telor. Gaul rata dan masuk tepung.  Uli sampai jadi doh.  Tekan doh dalam acuan dan cucuk cucuk dengan garfu kat tapak dia..bakar dengan suhu 175 darjah celcius selama 10 minit.  Pastry ni kita boleh buat banyak banyak dan simpan di dalam peti ais..bila nak guna dah ada pastry ready made...








No comments:

Post a Comment