Saturday, 16 June 2012

LIRIK SOLLA ALAIKALLAH YA ADNANI


Lyric صلى عليك الله

صلى عليك الله يا عدنان عدنان
يا مصطفى يا صفوة الرحمن رحمن
الحمد لله الذي أعطاني أعطاني
هذا الغلام الطيب الأردان أردان

قد ساد فى المهد على الغلمان غلمان
أعيذه بالبيت ذي الأركان أركان
حتى أراه بالغ البنيان بنيان
أنت الذي سمية في القرآن قرآن

أحمد مكتوب على الجنان جنان
صلى عليك الله في الأحيان أحيان
أحمده في السر والبرهان برهان
حقا على الإسلام والإيمان إيمان

أحمده في السر والبرهان برهان
حقا على الإسلام والإيمان إيمان
يا ربنا بالمصطفى العدنان عدنان


اغفر ذنوبي ثم أصلح شأني يا الله




Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani


Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani
hazzal hunamat thoyyibal ardhani

Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani


Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani
hazzal hunamat thoyyibal ardhani


qad saa da fil mahdi alal zil mani
muiz zuhu bilbaiyti zil arkhani
hatta aro hubal lirul bunyani
antallazi sunni kahfi qurranni


Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani
hazzal hunamat thoyyibal ardhani


Ahmad dumathuhu alal jinani
salla’ alaikallah hufill ahyani
ahmad duhu fissil riwal burhani
haqqal alal islam riwal imani


Solla’alaikallah huya adnani
ya musthofa ya saf watar rahmanni
Alhamdulillah hillazi atthoni
hazzal hunamat thoyyibal ardhani
hazzal hunamat thoyyibal ardhani


Kalau sapa sapa tahu makna dia, harap harap boleh kongsi kat sini. Terima kasih.

15 comments:

  1. maksudnya:

    Allah telah berselawat atasmu wahai pemuda adnani, wahai mustafa manusia ikhlas/ suci/ luhur lagi penyayang. segala puji bagi Allah yg telah megurniakan pemuda yang baik lagi pemurah ini. Dididik dan dimuliakan sejak dari dalam buaian, Dilindungi di kaabah baitullah yg mulia. sehingga ia meningkat dewasa. Engkaulah yg disebut didalam al quran, Ahamd perkataan yang tertulis di syurga firdaus/jana.
    Allah sentiasa berselawat atasmu sepanjang masa (tanpa hentinya). Terpuji secara sembunyi mahupun nyata (teran-terangan). Tetap teguh atas kebenaran islam dan iman. Wahai tuhan kami dengan berkat Mustafa pemuda adnani. Ampunkanlah dosaku dan perbaikilah kebuntuan akalku

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum zaza..terimakasih..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum zaza..terimakasih..

    ReplyDelete
  4. kadang kadang sebab versi lain lain, begitu juga dengan beberapa lirik qasidah yang ada kat blog mama ni..

    ReplyDelete
  5. Terjemahan Selawat Adnaniyyah
    SELAWAT ADNANIYYAH
    (BANI ADNAN)
    صلى عليك الله يا عدنان
    Tuhan memberkati kamu, wahai Adnan (Datuk Nabi yang ke-20)
    يا مصطفى يا صفوة الرحمن
    Wahai Yang Terpilih Wahai Yang Penuh keIkhlasan & Pengasih
    الحمد لله الذي أعطاني
    Segala puji bagi Allah yang mengurniakan kepada ku
    هذا الغلام الطيب الأردان
    Anak lelaki yang baik akhlaknya dan sifatnya
    قد ساد فى المهد على الغلمان
    Kebaikannya itu telah mengatasi dengan jelas anak-anak lelaki lain
    أعيذه بالبيت ذي الأركان
    Ku melindunginya dengan rumah yang mempunyai kerukunan/peraturan
    (melindunginya dengan Allah “Tuhan Ka’bah”)
    حتى أراه بالغ البنيان
    Sehingga aku melihatnya sudah baligh/matang dan bertubuh kuat dan sihat
    أنت الذي سمية في القرآن
    Engkaulah yang telah disebutkan (dinamakan) di dalam Al-Quran
    أحمد مكتوب على الجنان
    Ahmad yang tertulis di langit
    صلى عليك الله في الأحيان
    Allah memberkatimu dalam kehidupan yang berterusan
    أحمده في السر والبرهان
    Ku memujinya secara rahsia dan nyata (dalam hati dan lafaz dengan lidah)
    حقا على الإسلام والإيمان
    Yang benar-benar berhak ke atas Islam & Iman
    يا ربنا بالمصطفى العدنان
    Wahai Tuhan Kami, kami bertawassul dengan berkat yang terpilih dari Bani Adnan
    اغفر ذنوبي ثم أصلح شأني
    Ampunkanlah kiranya dosa-dosaku,kemudian perbaikilah kiranya diriku ini


    Dpt kat internet.. tp x ingat kat mane..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Al Kautsar..terima kasih yerr..

    ReplyDelete
  7. terima kasih pada share2 yang saudara semua hulurkan...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Lagu ciptaan Abdul Muttalib (Datuk Nabi Muhammas SAW)
    cuba dengar minit ke 4:20 oleh ustaz Nazmi karim.
    http://www.youtube.com/watch?v=hTFBgs6hjFs

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum adaman..terima kasih..baru tau pencipta qasidah ini..paling best pertama kali kenal ustaz Nazmi Karim....

    ReplyDelete
  11. Sayang saudariku, romanization melayu yang ni salah sayang "Ahmad dumathuhu alal jumnani" yang betul JINANI bukan jumnani. harap boleh betulkan balik sebab nanti ramai yg baca melayu takut salah pulak tafsiran dia :)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..
    kenapa dlm roman mcm ni?
    hazzal hunamat thoyyibal ardhani
    هذا الغلام الطيب الأردان
    "hazal ghulama thoiyibal ardhani"..

    roman takkan sama dgn bacaan arab, at least dekat tu okay lah. mcm jauh sgt pulak ana baca.. allahu'alam..
    maafkan ana kalau silap.

    ReplyDelete
  13. Ghulam = Hamba Allah , anak laki-laki, pemuda.
    Humam = Berani dan murah hati, besar ambisinya.
    Kalau Hunam?
    Hasil browsing di google,tapi belum menemukkan arti Hunam..Kalau tidak keberatan mohon untuk dijelaskan arti Hunam untuk yang mengetahui..

    ReplyDelete